Lavrov: SAD da ne pomažu kao Libiji

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nada se da SAD neće pomoći Ukrajini da uspostavi demokratiju kao što je to učinila Libiji ili Iraku.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

20:21

Default images

Povodom posete Americi ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, koji će u Vašington otputovati 18. septembra, Lavrov je rekao da će to biti dobra prilika da se vidi da li Amerika ima ili nema interes da politički reguliše situaciju u Ukrajini.

“Mi ćemo podržavati obe strane u Ukrajini - zvanični Kijev i snage samoodbrane Luganska i Donjecka”, poručio je Lavrov.

"Bela kuća je objavila da će ta poseta biti iskorišćena da se iskaže podrška Ukrajini u njenim težnjama ka demokatiji, nezavisnosti i stabilnosti. Nadam se da ta demokratija neće biti na irački ili libijski način i da će Vašington podržavati sve snage u Ukrajini", dodao je Lavrov.

Samo američki zvaničnici mogu imati direktan uticaj na ukrajinske vladine trupe i zato bi trebalo da umire snage rata u Kijevu koje nastavljaju operacije na istoku Ukrajine, ocenio je šef ruske diplomatije.

"Neophodno je da SAD iskoristi svoj uticaj i pošalje signale da se problemi ne rešavaju vojnim već političkim putem", rekao je Lavrov.

On je, takođe, naglasio da je važno da SAD i evropski partneri podrže razumno kompromisno rešenje u okviru procesa koji je počeo na sastanku u Minsku 1. septembra.

"Tek tada će brojni pozivi za političko rešenje moći da budu primenjeni, a Rusija će tome pružiti aktivnu podršku", dodao je Lavrov.

Šef ruske dipolomatije ocenio je da su tokom jučerašnjeg sastanka u Minsku prvi put od početka sukoba zvaničnici Kijeva kao i predstavnici snaga samoodbrane sa istoka Ukrajine razgovarali o tome kako da regulišu situaciju u Ukrajini i da je to vrlo važno.

Snage samoodbrane Luganska i Donjecka tražile su od Kijeva specijalni status istočnog dela Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: