Ovako danas izgleda Gaza (VIDEO)

Obnova pojasa Gaze razorenog posle poslednjeg 50-dnevnog sukoba Hamasa i Izraela trebalo bi da traje oko dve decenije.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

17:57

Default images

Obim razaranja pojasa Gaze predstavljen je na video snimku, objavljenom samo nekoliko dana nakon što je jedna međunarodna organizacija objavila procene o vremenu potrebnom da se to palestinsko područje obnovi.

Produkcijska kompanija je najavila da će dokumentovati štetu iz vazduha za ceo pojas Gaze.

"Kompanija namerava da dokumentuje i snimi sva područja u pojasu Gaze od severa ka jugu, samo za medije“.

Na snimku Al-Šeđaije ne vide se stanari zgrada, a neki koji su ga pregledali uporedili su Gazu sa Hirošimom u Drugom svetskom ratu, a pojedini mediji koji su preneli video napominju da autentičnost nije odmah potvrđena.

Video palestinske produkcijske kompanije Medija taun pokazuje iz vazduha grad Al-Šeđaiju, u kome su veliki delovi uništeni u vazdušnim udarima i granatiranju tokom 50 dana rata.

Najmanje 17.000 kuća je uništeno ili jako oštećeno tokom tog sukoba, dok je za oko 5.000 hiljada potrebna suštinska obnova, navela je nevladina organizacija Šelter Klaster u saradnji sa UN i Crvenim krstom.

U izveštaju te organizacije je takođe navedeno da je u Gazi nedostajalo već 75.000 stambenih jednica pre izbijanje sukoba. Ona navodi da će biti potrebne značajne investicije i mnoge godine da se obnovi jako oštećena infrastruktura u pojasu.

Međutim, na napore da se to postigne uticaće blokada koju su Egipat i Izrael uveli prema pojasu Gaze još sredinom 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom od sekularnog, umerenijeg Fataha.

Izrael strahuje da će ekstremsti koristiti građevinski materijal da izgrade rakete i tunele ispod granice za napade na Izraelce i zato je umnogome ograničio uvoz cementa i drugog građevinskog materijala.

Egipat i Norveška su predložile da se uskoro održi donatorska konferencija za Gazu, ali ništa nije konačno dogovoreno.

U Gazi na samo 360 kilometara kvadratnih živi 1,8 miliona stanovnika i to područje još nosi tragove ranijih sukoba. Izrael i Hamas su pre nedelju dana pristali na neograničeni prekid vatre nakon krvavnog rata, u kome je poginulo više od 2.140 Palestinaca, veći deo čini nenaoružano stanovništvo i 73 Izraelaca, uključujući šestoro civila.

Prekid vatre je doneo kraj neprijateljstava, ali su ključni nesporazumi ostali nerazrešeni. Planirano je da se indirektni pregovori između dve strane nastave za mesec dana, a palestinska strana je najavila da ima plan.

Izrael procenjuje da je šteta od sukoba 2,67 milijardi dolara i vlada je najavila da će izdvajanja iz budžeta zbog toga biti smanjena za dva procenta. Obnova Gaze stajaće čitavih 6,49 milijardi, kako procenjuje Šelter Klaster.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: