Grčka zakonom zabranjuje rasizam

Poslanici u Grčkoj su počeli raspravu o predlogu zakona kojim se zabranjuje poricanje holokausta i olakšava optuživanje za podsticanje na rasno nasilje.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

17:48

Default images

Rasprava o ovim zakonima usledila je posle niza napada na imigrante i porasta popularnosti ekstremne desničarske partije Zlatna zora.

Prema tom predlogu zakona, o kome će se glasati krajem nedelje, tužioci će moći da podižu optužnice za rasno zlostavljanje bez potrebe da žrtve preduzimaju bilo kakve pravne radnje.

Za podsticanje na rasno nasilje biće zaprećena kazna od najviše tri godine zatvora, navodi AP.

"Mi već imamo zakone protiv rasizma, ali razloga zbog koga oni nisu primenjivani bio je to što su se imigranti, na primer, plašili da prijave zločine zato što nisu imali odgvorarajuće putne dokumente, živeli su nelegalno ili su strahovali od deprotacije", rekao je poslanicima ministar pravde Haralambos Atanasiju.

Grčki ombudsman je rekao da je primio 281 žalbu zbog napada motivisanih rasizmom i homofobijom tokom 16 meseci pre maja 2013. Rezutlati tih napada su bila četiri smrtna slučaja i 135 povreda.

Predlog zakona će verovatno biti usvojen, budući da su ga podržale dve levičarske opozicione partije koje su se zalagale za uključivanje nasilja motivisanog homofobijom u ovaj zakon.

Međutim vlada, koju predvode konzervativci, suočena je sa neslaganjem dela svojih poslanika i protivljenjem istaknutih intelektualaca.

Predlog zakona obuhvata i zabranu poricanja da je pokolj Jermena koji su izvršili Turci Osmanlije genocid.

Nevladina organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" pozdravila je ovaj predlog zakona, ali je kao zamerku navela da se njime ne ohrabruju ilegalni imigranti da prijavljuju zločine.

Poslanik Zlatne zore Antonis Gregos rekao je da je zakon "satanska zavera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: