Nestala radioaktivna supstanca

U zapadnom Kazahstanu nestao je kontejener sa radioaktivnom supstancom cezijum-137, saopštila je danas kazahstanska policija.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

16:42

Default images

Portparol policije u regionu Mangistau, Azamat Sarsenbajev, izjavio je da je materijal, koji obično ima vojnu i medicinsku upotrebu, po svemu sudeći ispao iz vozila tokom transporta.

"Kontejner sa radioaktivnim izotopom cezijum-137 do ovog trenutka nije pronađen", kazao je Sarsenbajev, dodajući da su vlasti obaveštene o nestanku kontejenera u sredu prošle nedelje.

Izlaganje velikoj količini cezijuma-137 može dovesti to teških opekotina, pa i smrti, pa je lokalno stanovništvo upozoreno da ne otvara kontejner ako ga pronađe, navodi AFP.

U potragu za kontejnerom, koji je težak između 50 i 60 kilograma, uključene su bezbednosne službe, spasioci i vojska.

Vlasti u Kazahstanu nisu objavile poreklo nestalog materijala. Kazahstan je nasledio nuklearne bojeve glave i mesto za testiranje oružja kada se Sovjetski Savez raspao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: