Pronađen lekar optužen za Žutu kuću

Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo glavnom tužiocu Euleksa Džonatanu Ratelu infomacije o turskom lekaru Jusufu Somnezu, nakon što ga je lociralo u Holandiji.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

11:14

Default images

On je prošle nedelje lociran u Amsterdamu.

Jusuf Somnez, koji se nalazi na poternici Interpola, prvooptuženi je u slučaju "Medikus", a u postupku pred sudom u Prištini sudilo mu se u odsustvu, navodi se u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine.

U istom u procesu koji se vodio zbog nelegalne transplantacije organa u klinici "Medikus" kod Prištine, Ljutfi Derviši i njegov sin osuđeni su na po osam, odnosno sedam godina i tri meseca zatvora.

Sonmez je uhapšen početkom januara 2011.godine u Istanbulu, ali je pušten posle saslušanja, uz obrazloženje da ima uredno prijavljeno boravište.

Klinika "Medikus" zatvorena je 2008. godine, a pominje se i u izveštaju Saveta Evrope u kome se navodi da su pripadnici OVK trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine na KiM.

Na osnovu saznanja kojima raspolaže Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, Sonmez je učestvovovao u transplantaciji organa otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca u "Žutoj kući" na KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: