Godišnjica protesta protiv ćirilice

Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, poznate po borbi protiv ćirilice, obeležio je godišnjicu prvih razbijenih dvojezičnih ploča u tom gradu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

17:15

Default images

Dvojezične, ćirilično-latinične ploče, koje je postavila Vlada, skidane su i razbijane na protestima koje je organizovao štab, sa zgrada državnih institucija u Vukovaru.

Predsednik Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josićje poručio da će, ako ploče ne budu skinute, pozvati sva braniteljska udruženja u grad "pa će svi zajedno reći šta misle o pločama", a dogovoriće se i da će 18. novembra, za dan Vukovara, dočekati predstavnike vlasti.

Josić je ponovo pozvao Vladu, predsednika Hrvatske Ivu Josipovića i predsednika Sabora Josipa Leku da uklone dvojezične ploče jer su, po njegovom mišljenju, "postavljene nezakonito, kukavički i po noći, a ako se posluša i odluka Ustavnog suda, te su ploče postavljene i protivustavno", prenela je agencija Hina.

On je poručio i predsedniku saborskog Odbora za Ustav Peđi Grbinu i celoj Vladi "da ne smeju da diraju referendum".

"Ovaj su sprečili, ali neće više nijedan. Ne mogu nikako, ni na silu, sprečiti hrvatski narod da izrazi šta želi", rekao je Josić.

Članovi Sstaba su danas i prekrili hrvatskom zastavom dvojezične ploče na zgradama Poreske uprave i Kancelarije državne uprave.

Marijanu Živkoviću, koji je 2. septembra prošle godine razbio prvu dvojezičnu ploču na zgradi Policijske stanice u Vukovaru, simbolično je uručena drvena ploča s motivom čekića i razbijene dvojezične ploče.

Inače, nedavno je Ustavni sud Hrvatske, zabranio referendum o ćirilici koji je tražio štab, ocenivši neustavnim referendumsko pitanje jer se njime tražilo ograničavanje prava manjina na upotrebu maternjeg jezika na sredine gde čine polovinu, a ne trećinu stanovništva, što je sada slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: