BiH: Diskriminacija manjina

I dalje 300.000 ljudi u BiH mogu samo da biraju, a ne i da budu birani, jer se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, kaže Valentin Incko.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

12:57

Default images

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko optimista je u pogledu skorašnjih opštih izbora u toj državi, ali ističe problem da pripadnici 16 nacionalnih manjina u BiH nemaju pasivno izborno pravo da budu birani. To je nedopustivo, rekao je Incko za Slovenačku novinsku agenciju, tokom Strateškog foruma na Bledu na kojem učestvuje.

Reč je o predstavnicima manjina, ljudima iz mešovitih brakova i onima koji se deklarišu jednostavno kao državljani BiH, objasnio je Incko.

On je podsetio da je Evropski sud za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" doneo presudu u njihovu korist, odnosno naložio eliminisanje nacionalne diskriminacije iz izbornog zakonodavstva, ali da je za primenu te presude na oktobarskim izborima u BiH prekasno zbog izbornih rokova.

Incko ostaje optimista u pogledu rezultata izbora i veruje da formiranje vlasti neće potrajati dve godine, kako je bilo posle prethodnih izbora.

Inače, presuda suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", odnosi se na pravo kandidovanja pripadnika nacionalnih manjina za Predsedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH, a njena primena vezana je za promenu Ustava, oko čega među ključnim političkim strankama u BiH nema saglasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: