Virus napada stoku u Medveđi

Na području opštine Medveđa pojavila se bolest "plavi jezik" (kataralna groznica), virusno oboljenje koje preti da uništi stoku.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

23:31

Default images

Opština je obezbedila urgentnu novčana pomoć za 30 meštana koji su prijavili da im kod stoke primećena ta bolest od koje je, po preliminarnim podacima ugroženo oko 300 ovaca.

Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković je rekao da su meštani pre dva do tri dana počeli da prijavlju da se kod stoke, ovaca i krava pojavila bolest "plavi jezik' i da su odmah preuzete potrebne mere.

Drašković je rekao da su veterinarske ekipe neprestalno na terenu i da po pozivu neprestalno obilaze domaćinstava.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava je sve aktivnosti na sprečavanju širenja te bolesti i lečenju obolele stoke preuzela u saradnji sa nadležnim veterinarskim službama.

On je rekao da je do danas tridesetk građana prijavilo da im se kod stoje pojavio “plavi jezik”, a da je po preliminarnim podacima od te bolesti ugroženo oko 300 ovaca.

Prema njegovim rečima, ta bolest se ne može preneti na ljude a prenose je komarci i krpelji. Manifestuje se kod stoke tako što im jezik, posle ujeda komarca ili krpelja poplavi posle čega životinja ne može da jede i ugine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: