Gradski čelnik pretio sajtu SOinfo

Somborski portal SOinfo.org saopštio je da je novinarima tog portala pretnje uputio Siniša Todorović, član Gradskog veća. Todorović negira ove tvrdnje.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

12:38

Default images

Kako SOinfo navodi zbog lažnih navoda Todorovića, koji je član Gradskog veća zadužen za privredu i finansije, portal je bio prinuđen da iseli stvari i napusti dosadašnju redakciju koja se nalazila u AD Hotelu Internacion.

"Gradski većnik je kao „uticajna ličnost”, čuvenom fizičaru Bogdanu Magliću, inače većinskom vlasniku Hotela, „predočio” da SOinfo.org vodi kampanju protiv njega, u kojoj „koristimo brojne lažne i anonimne profile kako bismo mu naneli što veće zlo”. Siniša Todorović nas je u direktnom razgovoru nazvao lažovima, a zatim pretio sudskom tužbom, zbog rada foruma na portalu koji ima više od sedam hiljada registrovanih članova. Maglić je na osnovu navoda Todorovića, doveo u pitanje naš dalji boravak u dosadašnjim prostorijama, nakon čega nam je preostalo samo da se iselimo", navodi SOinfo.

Dalje se dodaje da ih je Todorović optužio da pišu po nalozima onih koji žele da ga smene

"Zatim je „obećao” da se neće na ovom završiti, te je sebi dao za pravo da poziciju u Gradskom veću iskoristi za dodatno „iživljavanje”. Rečeno nam je da „dok je njega” SOinfo.org neće dobiti ni dinara, misleći pri tome na sredstva iz budžeta grada za javno informisanje, tj. konkurs koji još uvek nije ni raspisan", obajvio je somborski portal.

Siniša Todorović je odbacio ove optužbe koje je prethodno protiv njega iznela redakcija "SO info" portala i nazvao ih "gomilom laži".

"S indignacijom odbijam navode pojedinaca iz SOinfo portala o navodnim pretnjama. Istina je potpuno suprotna. Pretnja je upućena meni u formi najave da će me tek staviti pod pero. To je, osim nepristojnih i vulgarnih nastupa prema meni tokom razgovora, bio odgovor na moju konstataciju da me mesecima portal vređa i širi lazi o meni", naveo je u svom dogovoru Todorović.

On je naveo da je bio pozvan na sastanak sa Maglićem na temu investicija u grad Sombor.

"Gospoda sa SOinfo portala su se nalazila u hotelu i na poziv vlasnika su nam se pridružili. Tokom razgovora zamolio sam gospodu sa portala da kažu zašto sam predmet orkestriranog blaćenja i iznošenja laži o meni. Posle dokazane neiskrenosti i vulgarnog ophođenja od strane gospode sa portala, vlasnik hotela je, vidno razočaran njihovim profesionalnim i ličnim ponasanjem, otkazao gostoprimstvo. Sredstva iz gradskog budžeta ne dodeljuje nijedan pojedinac, već organi Grada prema određenim kriterijumima. Moj stav je da portali čiji komentari imaju u potpisu pseudonim, umesto pun potpis autora ne treba da budu u grupi medija koja konkurišu za budžetska sredstva, jer zapravo nemaju nikakvu odgovornost, a mogu da o čemu je u ovom slucaju reč, da obiluju pamfletima, uvredama i neistinama bez mogućnosti da budu pozvani na odgovornost za takvo činjenje", saopštio je Todorović.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osudilo pretnje

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je politički pritisak i pretnje upućene redakciji portala "SO info" zbog kojeg je redakcija morala da se iseli iz prostorija u kojima radi već 11 godina.

NDNV je u saopštenju za javnost naveo da je član Gradskog veća zadužen za privredu i finansije Siniša Todorović uputio otvorene pretnje novinarima "SO info" portala.

Taj gradski većnik je novinare nazvao lažovima, pretio sudskom tužbom i "obećao" da se stvari neće na tome završiti, što je direktna pretnja po bezbednost novinara, naveo je NDNV.

NDNV je naveo da Todorović od imenovanja za gradskog većnika vrši stalnu selekciju medija i favorizuje lokalne emitere TV Spektar i TV Sreće, a svesno izbegava "SO info" prilikom pozivanja na konferencije za medije, te pri upućivanju saopštenja.

"Ovakav pritisak na medij do sada nije zabeležen u Somboru. Ovakvo ponašanje gradskog većnika neprimereno je za jednog nosioca javne funkcije i opasno za društvo, koje teži demokratskim principima. Pozivamo gradske vlasti da se pod hitno izjasne o ovom slučaju i da omoguće nesmetani rad portalu 'SO info'", navodi se u saopštenju NDNV-a.

Pomoćnik gradonačelnika Sombora zadužen za kulturu i informisanje Dušan Jović izjavio je danas da je, "ukoliko su tačni navodi" o pretnjama portalu "SO info", postupak gradskog većnika Siniše Todorovića za najoštriju osudu.

"Nedopustivo je da bilo koji lokalni funkcioner preti, vređa ili na bilo koji drugi način utiče na rad i uređivačku politiku nekog medija. Ovako nešto, koliko je meni poznato, nije zabeleženo u istoriji našeg grada, čak ni u vreme devedesetih godina", naveo je Jović u saopštenju za javnost.

Dodao je da nadležni organi hitno moraju da ispitaju slučaj i da preduzmu sve što je u njihovoj moći da se ovakve stvari više ne bi ponavljale.

"Ponavljam, ukoliko su navodi u tekstu tačni, član gradskog veća Siniša Todorović bi morao da odgovara za svoje postupke. U suprotnom, 'SO info' će snositi odgovornost za eventualne neistine i političku štetu", naveo je Jović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: