Kastro uporedio NATO sa nacistima

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro optužio je SAD i EU za "cinizam" i upotrebu NATO-a za pokretanje ratova, uporedivši Atlantsku alijansu sa "SS nacistima".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.09.2014.

22:41

Default images

"Evropska ekonomska zajednica, kojom čvrstom rukom i bezuslovno upravljaju SAD, odlučila je da je došao trenutak da se poravnaju računi sa onim što je ostalo od dve velike zemlje (Rusije i Kine)", rekao je Kastro u tekstu koji su preneli kubanski mediji.

Te dve zemlje "uspele su da okončaju kolonijalni i imperijalistički poredak koji su svetu nametnuli Evropa i SAD", dodao je bivši kubanski lider u tekstu "Da pobede pravedne ideje, ili će trijumfovati katastrofa".

"Ali cinizam je postao simbol imperijalističke politike", i postoje "očigledno mnogi ljudi bez skrupula", spremni da "ubiju da bi odbranili sramne privilegije".

Kastro (88) je rekao i da neki evropski portparoli NATO govore u stilu i sa izrazima lica "SS nacista".

"Carstvo Adolfa Hitlera, rođeno iz pohlepe, ušlo je u istoriju bez slave, ali kao ohrabrenje buržoaskim i agresivnim vladama NATO (članica), koje su postale podsmeh Evrope i sveta", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: