Moguć dogovor o nuklearnom programu

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif izjavio je u Briselu da je moguće do 24. novembra postići dogovor o spornom nuklearnom programu Teherana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

21:53

Default images

Zarif je danas razgovorao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Prilično sam, posle razgovora sa Ešton, optimističan da zaista možemo na vreme rešiti to pitanje", rekao je Zarif novinarima.

Zarif je kazao da se nada da je dogovor moguć u naredna tri meseca, imajući u vidu "spremnost i političku volju svih strana", prenela je agencija Rojters.

Britanska agencija je napomenula da EU nije objavila zvanično saopštenje o razgovorima Ketrin Ešton i Zarifa.

Iran i šest svetskih sila (Britanija, Kina, Francuska, Rusija, SAD i Nemačka) su u novembru prošle godine postigle prelazni sporazum, u skladu sa kojim je Teheran ublažio deo nuklearnog programa u zamenu za ograničeno oslobađanje od zapadnih sankcija.

Cilj pregovora je da se do 24. novembra postigne trajni sporazum Irana i svetskih sila.

Sledeća runda razgovora biće održana krajem meseca na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Zapad sumnja da Iran u tajnosti pokušava da razvije kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja, što Iran negira i tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski i služi za proizvodnju električne energije i izotopa za lečenje raka.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pokušava da istraži optužbe da Iran u tajnosti proizvodi atomsku bombu, što Teheran negira. SAD i njihovi saveznici kažu da je saradnja Teherana u istrazi koju sprovodi IAEA apsolutni preduslov za postizanje sporazuma sa Iranom.

Poslednja rudna pregovora o iranskom nuklearnom programu između Irana i šest svetskih sila održana je u Austriji od 2. do 20. jula, ali tada nije postignut dogovor o konačnom sporazumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: