Filipini: Istraga za komandanta UN

Filipinska vojska traži istraga protiv komandanta UN na Golanskoj visoravni koji je pripadnicima UN snaga rekao da se predaju sirijskim pobunjenicima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

20:47

Default images

Filipinski general Gregorio Pio Katapang rekao je da je savetovao 40 filipinskih vojnika da ne predaju oružje i oni su se usprotivili naredjenju komandanta UN i izveli bekstvo iz baze u Golanskoj visoravni tokom vikenda, čime je okončana višednevna napetost.

Više zemalja povuklo je svoje snage iz mirovnog korpusa u toj oblasti posle sve oštrijih napada pobunjenika povezanih sa Al Kaidom.

Prošle nedelje 45 mirovnjaka, pripadnika vojske Fidžija, predalo se pobunjenicima, koji ih i dalje drže u zarobljeništvu.

"Rekao sam im da ne poslušaju to naredjenje jer je to kršenje naših pravila da ne predajemo oružje, i u isto vreme, ne postoje nikakve garancije da ćete biti bezbedni pošto predate oružje", rekao je Katapang.

Filipinski general objasnio je da vojska te zemlje "neće dozvoliti da njeni pripadnici postanu žrtveni jarci kako bi se spasili vojnici Fidžija". "Neka pronadju drugi način da spasu te vojnike", rekao je.

Mirovne snage UN (UNDOF) nisu odmah komntarisale optužbe filipinske vojske.

Katapang je rekao da bi istraga omogućila komandantu UNDOF da objasni svoje naredjenje, kao i filipinskoj vojsci da objasni zašto je savetovala svojim vojnicima da to naredjenje odbiju.

Filipini su naveli i da neće poslati nove snage na Golansku visoravan kada istekne mandat ovih mirovnih snaga u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: