Libija pokušava da formira vladu

Predstavnički dom libijskog parlamenta pozvao je predsednika privremene vlade Abdulaha al Tinija da formira novu vladu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

17:28

Default images

"Dom parlamenta ponovo je imenovao Abdulaha al Tinija za premijer, pozivajući ga da formira kriznu vladu u okviru perioda, ne dužeg od dve nedelje", naveo je portparol parlamenta.

Al Tini je bivši ministar odbrane i profesionalni vojnik koji je u martu imenovan za vršioca dužnosti premijera i potom premijera privremene vlade da bi, samo nedelju dana kasnije podneo ostavku, zbog napada na njegovu porodicu. Na funkciji je ostao do pre nedelju dana kada je podneo ostavku.

Potez je usledio pošto je libijska privremena vlada saopštila da je izgubila kontrolu nad većinom ministarstava i državnih institucija koje se nalaze u Tripoliju, kada su rivalske milicije preuzele libijsku prestonicu.

"Ministarstava i državne kancelarije u Tripoliju su zauzete od naoružanih milicija koja sprečavaju vladine službenike da uđu u zgrade i prete njihovim nadredjenima", navodi se saopštenju privremene libijske vlade.

U istom saopštenju se dodaje da je prelazna vlada u kontaktu sa zvaničnicima i "pokušava da obezbedi kontinuitet u radu izdaleka", dodaje AFP.

Libija je upala u haos od kada je svrgnut i ubijen libijski dugogodišnji lider Moamer Gadafi, a prelazni organi vlasti se suočavaju sa moćnim naoružanim milicijama koje su učestvovale u prevratu u zemlji, pre tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: