Sirija: Žestoki sukobi na Golanu

Žestoki sukobi sirijske vojske i pobunjenika izbili su danas na Golanskoj visoravni kraj same granice Izraela, javio je reporter Frans presa.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 01.09.2014.

11:04

Default images

To je veoma redak slučaj da su se sukobi toliko približili izraelskoj strani, koja pomno prati događaje u sirijskom delu Golana.

Granate su u nekoliko navrata pale blizu granice, a jedna na izraelsku stranu granične ograde u kibuc Ein Zivan, na severu Golana. Povreda i štete nije bilo, javljaju izraelski mediji. S

Sirijski vojnici i pobunjenici razmenjuju vatru sa položaja udaljenih samo 200 metara jedan od drugog, na jugozapadu sirijskog grada Kunetra i u severnom delu prolaza prema Izraelu.

Pobunjenici povezani s Al -Kaidom osvojili su sirijsku stranu prelaza u sredu i oteli 44 mirovnjaka sa Fidžija, koji su deo UN misije. Ona nadgleda prekid vatre na strateškoj visiji još od 1974. godine.

Ujedinjene nacije su u nedelju saopštile da su mirovnjaci "pritvoreni od strane naoružanih elemenata " i da za sada nema " dodatnih informacija o njihovom statusu ili lokaciji," kao i da svetsko telo " i dalje aktivno traži njihovo momentalno i bezuslovnom oslobađanje".

Više od 70 mirovnjaka sa Filipina koje su pobunjenici opkolili pobegli su tokom vikenda iz tog područja zahvaćenog sukobima, ali je misija UN ostala u visokoj pripravnosti. Mirovnjaci su pritvarani dva puta prošle godine, ali su bezbedno pušteni.

Filipinci su najavili pre najnovijeg incidetna da će vratiti svoj kontigent koji broji 331 mirovnjaka iz bezbednosnih razloga, kao što su to ranije učinile Australija, Hrvatska i Japan.

Mirovna snaga UN trenutno ima 1.200 mirovnjaka iz Filipina, Fidžija, Indije, Irske, Nepala i Holandije. Više puta su granate iz Sirije padale preko granice prekida vatre od početka gradjanskog rata u toj zemlji, 2011. godine, a nisu sve slučajno zalutale.

U junu su izraelski ratni avioni napali sirijsko vojno sedište i pozicije nakon što je jedan izraelski tinejdžer ubijen u prekograničnom napadu snaga lojalnih srijskom predsedniku Bašaru al Asadu, kako je rečeno u Izraelu.

U nedelju je izraelska armija oborila jednu bespilotnu letelicu koja je iz Sirije ušla u vazdušni prostor Izraela.Veruje se da je ona slučajno tu dospela, ali to nije potvrdjeno, niti je rečeno da li je nosila eksploziv ili je bila opremljena samo za snimanje.
Foto: Tanjug
Izrael je 1981. godine pripojio deo Golana , 1.200 km Golanske visoravni koji je oteo u munjevitom šestodnevnom ratu protiv arapskih suseda 1967. godine, ali međunarodna zajednica ne priznaje tu aneksiju.

Golansku visoravan nadgledaju snage UN od 1974. godine kada je postignuto primirje između Izraela i Sirije, a te zemlje su zvanično i dalje u ratu.

Snage UN su u tampon-zoni dugačkoj 70 kilometara. Zbog sukoba koji su počeli prošle nedelje, veliki deo mirovnih snaga je prošlog vikenda evakuisan.

Situacija na tom području se zaoštrila zbog građanskog rata u Siriji.

Golanska visoravan je plato na granici između Izraela, Libana, Jordana i Sirije. Žestoki sukobi izmedju snaga sirijske armije i pobunjenika izbili su danas na Golanskoj visiji blizu linije razdvajanja s Izraelom, dok UN ulažu napore da oslobode 44 mirovnjaka koje drže pobunjenici. Izraelska vojska je zatvorila pristup delovima tom područja.

Izrael, koji ima veliki broj vojnika na Golanskoj visoravni, pomno prati događaje kako bi sprečio prelivanje sukoba ili moguće pokušaje ulaska na svoju teritoriju.

Izraelska vojska oborila je juče bespilotnu letelicu koja je iz susedne Sirije ušla u vazdušni prostor pod kontrolom Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: