"Evropa ignoriše pucanje na civile"

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas Evropu da ignoriše to što ukrajinska armija puca direktno na civile na istoku Ukrajine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.09.2014.

10:03

Default images

"Ukrajinska vojska direktno na meti svoje vatre ima stambena naselja i, nažalos,t mnoge zemlje, uključujući Evropu, radije ne bi da to primete", rekao je Putin za rusku televiziju, prenela je agencija AFP.

Istovremeno Putin je okrivio Kijev zbog odbijanja da uđe u direktne političke razgovore sa "separatistima" (proruskim snagama) na istoku Ukrajine.

"Aktuelno rukovodstvo u Kijevu ne želi da sprovede suštinski politički dijalog sa istokom svoje države", rekao je Putin, javila je ruska novinska agencija Itar Tas.

Putin je dodao da proruske snage pokušavaju da potisnu ukrajinsku vojsku sa svojih sadašnjih pozicija, jer su pucali na civile.

"Cilj boraca milicije jeste da potisnu ukrajinske oružane snage i njihovu artiljeriju ne dajući im mogućnost da pucaju na stambene oblasti", rekao je Putin, dodaje Rojters.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko optužio je danas Rusiju da je pokrenula "direktnu i otvorenu agresiju", koja je izmenila balans u sukobima ukrajinskih snaga s proruskim aktivistima.

S druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je potvrdio da neće biti vojne intervencija Rusije u Ukrajini, ali da se ukrajinska vojska mora povući s položaja s kojih može da gađa civilne ciljeve.

Putin se nada da će na Zapadu prevladati zdrav razum

Putin je, takođe, izjavio danas da se nada da će na Zapadu "prevladati zdrav razum" u pogledu mogućnosti uvođenja dodatnih sankcija Rusiji, izvestila je ruska novinska agencija Interfaks.

"Nadam se da će prevladati zdrav razum i da ćemo raditi na normalan, moderan način i da ni m,i ni naši partneri nećemo snosti troškove međusobnih podbadanja", citirao je Interfaks izjavu ruskog predsednika, a to je preneo Rojters.

Lideri Evropske unije zatražili su u subotu od svojih službi da hitno pripreme moguće nove sankcije Rusiji zbog njene umešanosti u sukobe u Ukrajini.

Lideri EU su zatražili od Evropske komisije i diplomatskih službi EU da rade zajedno kako bi "hitno bile preduzete pripremne radnje" za nove sankcije, posle optužbi da je Rusija poslala svoje vojnike na teritoriju Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: