KiM: 1.000 đaka nije došlo u školu

Prvog školskog dana oko 1.000 učenika nije došlo na nastavu u centralnom delu Kosova zbog problema s registracijom školskih autobusa.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.09.2014.

16:41

Default images

Kosovska policija sumnja da autobusi imaju falsifikovana dokumenta, dok srpski zvaničnici ističu da je s papirima sve u redu.

"Oko 1.000 đaka nije moglo da dođe iz svojih sela do škola, jer autobusi nisu došli po njih. Razlog je taj što gradska saobraćajna preduzeća lokalnih samouprava u četiri opštine na centralnom Kosovu, koja rade po sistemu Srbije, nisu registrovala te autobuse", rekao je za agenciju Beta samostalni savetnik za obrazovanje pri Vladi Srbije Dušan Maksimović.

On je kazao da njega o tom problemu niko ranije nije obavestio i da su njemu tek danas predstavnici gradskog saobraćajnog preduzeća rekli da nemaju dozvolu Kosovske policije da voze, jer autobusi nisu registrovani.

"Manji deo učenika do škole prevezli su roditelji, tako da je nastava održana s tim đacima, kao i učenicima iz mesta u kojima se nalaze škole", kazao je Maksimović.

Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković rekao je za Betu da su đački autobusi bili nelegalno registrovani na kosovsko-mitrovačke tablice i da su bili na listi još pre četiri meseca.

"Neki autobusi su još bili registrovani i nastavili su da voze đake do kraja prošle školske godine. Međutim, u toku školskog raspusta pokrenut je proces provere i mi smo taj slučaj predali jedinici koja se na nivou Kosova bavi problemom auto-kriminala", kazao je Trajković.

Dodao je da su autobusima oduzete tablice, a vozačima saobraćajne dozvole.

Prema njegovim rečima, ti autobusi su prvo bili registrovani i dobili tablice Prokuplja, potom prištinske tablice i na kraju, posle Uredbe Vlade Srbije, tablice Kosovske Mitrovice.

"U tom postupku neko je menjao datume tako da je stvorena sumnja da je tu bilo falsifikovanja", rekao je Trajković.

On je kazao da zna da su zbog svega toga oštećeni đaci i roditelji đaka koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku, ali da ti autobusi ne mogu da se pojave u saobraćaju.

Trajković je rekao da ima saznanja da su do sada obavljeni razgovori s policijom i carinom, ali da ništa više ne može da kaže o daljem toku tog procesa, jer se tim slučajem bavi policijska jedinica na nivou Kosova.

Gradonačelnik opštine Gračanica Branimir Stojanović, koji je danas obišao škole, kazao je za agenciju Beta da veruje da firma koja se bavi prevozom đaka ima kompletnu validnu dokumentaciju.

"Naknadne provere koje se vrše od strane policije su legitimne, ali nije u redu što je prevoz đaka zaustavljen. Moglo je sve ovo da se reši i ranije. Apelujem da oni koji drže dokumentaciju i tablice da dozvole prevoz đaka, a da pretrage vrše i dalje. Mislim da postoji dovoljno dokumentacije koja dokazuje da su autobusi potpuno regularni i da im treba biti omogućemo da funkcionišu i dalje. A, ako naknadno utvrde da nešto nije u redu, neka naknadno i reaguju", kazao je za Betu Stojanović.

Samostalni inspektor za obrazovanje Dušan Maksimović je kazao da je ove školske godine u opštinama centralnog Kosova, Štrpcu i Gori upisano ukupno oko 5.500 učenika, a da je u prvi razred osnovnih škola upisano oko 500 đaka prvaka, ni manje ni više nego lane.

Prema njegovim rečima, u OŠ "Kralj Milutim" u Gračanici upisano je više prvaka nego prošle godine.

Dodao je da su mnoge školske zgrade i učionice renovirane i da očekuje da će i ogrev za škole uskoro biti dopremljen. Maksimović je rekao da su za materijalne troškove, čija isplata kasni, zadužene lokalne samouprave koje rade po sistemu Rebublike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: