Pojačane patrole KFOR kod Merdara

Komandant KFOR-a Salvatore Farina rekao je da je broj patrola vojne misije i Vojske Srbije trostruko povećan posle ubistva srpskog žandarma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

14:58

Default images

Farina je istakao da je pojačana kontrola u kopnenoj zoni bezbednosti, te da na administrativnoj liniji kod Merdara ne postoji prednja po bezbednost građana koji ne krše zakon.

Odlazeći komandant KFOR-a je na oproštajnoj konferenciji za novinare u glavnoj komandi NATO u Prištini rekao da je prisustvo vojnika KFOR-a duž administrativne linije povećano u okviru sinhronizovanih akcija s Vojskom Srbije, dodavši da pitanjem bezbednosti na tom području treba da se bave i policija i institucije unutrašnje bezbednosti.

“Ja i načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković smo se dogovorili da smirimo tenzije i da za tri puta povećamo broj patrola u interesnim zonama", rekao je Farina.

Prema njegovim rečima, bespravna seča šuma i slične aktivnosti navode ljude na kriminalne aktivnosti.

"To je nešto što se dešava nekoliko metara ili kilometara od administrativne linije. To je i policijsko pitanje, ali i pitanje kojim se bavi i unutrašnja bezbednost", rekao je Farina i dodao da posle nedavnih incidenata na administrativnoj liniji nedaleko od Merdara, ne postoji pretnja po bezbednost građana koji ne krše zakon.

Govoreći o nedavnim policijskim operacijama hapšenja osumnjičenih za ekstremizam, Farina je rekao da ekstremne i radikalne grupe nisu pretnja po bezbednost Kosova, objasnivši da strani borci u Siriju ne dolaze samo sa Kosova, već iz većine zapadnih zemalja.

"To je zajednički problem uređenih i demokratskih zemalja. Broj ljudi koji je uhapšen na Kosovu je znak da postoji dobra volja kosovskih lidera da se suoče sa ovim fenomenom", rekao je Farina i istakao da je dobra stvar postojanje operativnog plana za hapšenje.

Sumirajući rezultate petnaestogodišnjeg rada NATO vojnika na Kosovu Farina je istakao da u svetu ima mnogo kriznih područja, poput Ukrajine, Iraka, Avganistana i Bliskog istoka, i da se vojne misije ponašaju u skladu s tim.

"Ovo je vreme velikih kriza i to je dodatni razlog da NATO postepeno smanjuje prisustvo na ovom području. Radimo sve kako bismo došli do kraljnjeg cilja koji će biti realizovan kada se uslovi budu stekli“, rekao je Farina i dodao da je na Kosovu danas prisutno deset puta manje vojnika Kfora nego 1999. godine.

General-major Salvatore Farina dužnost komandanta Kfora predaće u sredu general-majoru Frančesku Pablu Filjolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: