"Armija BiH u civilnim objektima"

Bivši oficir VRS Milorad Bukva rekao je na suđenju Ratku Mladiću da je vojska BiH zloupotrebljavala civilne objekte u Sarajevu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.09.2014.

15:48

Default images

Nekadašnji obaveštajni oficir Vojske Republike Srpske istakao je da je vojska BiH u civilne objekte smeštala komande, jedinice i fabrike.

Pukovnik Bukva je vojne mete obeležio na mapi Sarajeva, koju je odbrana uvela u dokaze. Precizirao je da je komanda Prvog korpusa ABiH bila u podrumu stambene zgrade u centru Sarajeva, preko puta Predsedništva BiH.

"U ostalim delovima te zgrade, stanovali su civili", rekao je svedok, dodajući da je to bilo "pravilo" i da su samo "dve-tri muslimanske komande i jedinice bile u kasarnama".

Bukva je tvrdio i da su štabovi, kao i fabrike municije ABiH bili i u školama i obdaništima, te da je ta vojska vatru na srpske položaje otvarala iz kruga bolnica. Po njegovim rečima, Prvi korpus ABiH u Sarajevu je imao između 35.000 i 38.000 boraca.

"Srbi u Sarajevu bili su živi štit i nije im bilo dozvoljeno da napuste grad", naveo je svedok. Na pitanje sudija da li su Muslimani mogli da odu iz Sarajeva, odgovorio je da "nije bilo organizovanih konvoja", ali da je bilo "zloupotrebe aerodroma" za izvlačenje iz grada.

"Ne znam ni zašto bi odlazili", rekao je Bukva.

Unakrsno ispitivanje svedoka je počelo u ponedeljak, a tužioci će proces nastaviti u utorak. General Mladić (71), koji je bio komandant VRS, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: