Šta u stvari rade notari?

Javni beležnici - notari danas su počeli da rade. Oni će ubuduće overavati kupoprodajne i bračne ugovore, voditi sporove za podelu imovine i vanparnične sporove

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

15:31

Default images

Zasad ima 93 notara za teritoriju cele Srbiju, jer zakon predviđa da radi jedan notar na 25 000 stanovnika. Međutim, procenjuje se da je za celu zemlju potrebno ukupno 370 javnih beležnika. Zato će do kraja godine biti organizovani novi konkursi za izbor notara.

Kancelarije javnih beležnika otvorene su danas u 31 gradu u Srbiji, a njihove adrese objavljene su na sajtu Ministarstva pravde.

Najviše javnih beležnika - 39 ima u Beogradu, u Novom Sadu ih je devet, u Nišu i Pančevu po četiri, u Kragujevcu i Somboru po tri, a po dve notarske kancelarije otvorene su u Valjevu, Zrenjaninu, Jagodini, Obrenovcu, Subotici i Šapcu.

Po jednog javnog beležnika za sada ima Bačka Palanka, Bečej, Zaječar, Ivanjica, Kraljevo, Lazarevac, Leskovac, Loznica, Mladenovac, Novi Pazar, Pirot i Požarevac. Notar je počeo da radi i u Prijepolju, Senti, Kanjiži, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Ubu i Čačku.

Notari već prvog dana rade punom parom - telefoni ne prestaju da zvone. Najveći deo njihovog posla jeste sklapanje kupoprodajnih ugovora, pre svega ugovora o nepokretnostima.

Ukoliko, na primer, prodajete stan za 50.000 evra, taj posao vas kod notara košta oko 36.000 dinara. Sastavljanje beležničkog zapisa odnosno ugovora o kupoprodaji košta oko 30 000 dinara, uz PDV, štoje oko 36 000 dinara.

Do sada bi troškovi overe potpisa na ovakvom ugovoru koštali oko 25 000, uz plaćanje advokat koji bi sastavio ugovor. Sud nije proveravao tačnost podataka u ugovorima, što će sada biti posao javnog beležnika, odnosno notara. Kontrolu notara vršiće disciplinski organi komore, a rad komore kontrolisaće ministarstvo pravde. Javne beležnike u Jagodini posetilo je više zainteresovanih građana kojima su zakazane overe dokumenata za naredne dane. "Posla ima, već sam primila jedan predmet za kupoprodaju i imam jednu overu zakazanu za sutra. Više je sve u fazi rezervacija za naredna dva - tri dana, držimo sastanke sa strankama", kazala je za agenciju Beta jedna od dvoje notara u Jagodini Maja Veličković.

Ona je ukazala na to da je danas zajedno s kolegom uglavnom upoznavale građane s procedurom overe, koja će od sada trajati malo duže nego ranije.

"Najveći problem je što narod očekuje da mi njima samo overavamo ugovore, a mi u stvari moramo i da ih sastavljamo, pa tek onda da ih potpisujemo i overavamo, tako da sad overa traje duže", ispričala je Veličkovićeva.

Od javnih beležnika zavisi provera ispravnosti dokumentacije i oni moraju garantovati i za zakonitost i za ispravnost određenog pravnog posla, objasnila je notarka u Jagodini. Uvođenjem notarijata građanima se obećava veća pravna sigurnost, jer javni beležnici za svoje poslovanje garantuju svojom imovinom.

"Ranije sam bila advokat i sporova je bilo puno baš po osnovu tih overenih ugovora u sudu, overava se na nekom šalteru i niko nikom ništa nije garantovao. Sad moram ja da garantujem da je to sve čisto", rekla je Veličkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: