Bolja hrana u porodilištima

U porodilištima od danas trudnice i porodilje imaće bolju hranu jer će se jelovnici prilagoditi smernicama za unapređenje ishrane, kažu u ministarstvu zdravlja.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 01.09.2014.

09:52

Default images

Smernice je izradila radna grupa Ministarstva zdravlja posle pritužbi i kritika koje su se poslednjih meseci čule zbog ishrane u srpskim porodilištima. Novi jelovnik nudi raznovrsniju ishranu. Trudnice i porodilje trebalo bi od sada da imaju tri glavna obroka u porodilištu - doručak, ručak, večeru i dve voćne ili mlečne užine.

Supa, ćufte u sosu, pire krompir sa salatom i hleb. Ručak u porodilištu "Narodni front" tačno u podne donosi se u sobe trudnicama i porodiljama. Sanja Urošević sprema se za izlazak iz porodilišta. Posle drugog porođaja, kaže da je zadovoljna uslugom. I dok će mnoge od ovih žena još nekoliko dana provesti na bolničkoj ishrani, one mame koje odlaze kući ocenjuju da je nov jelovnik bolji nego prethodni. Veća pažnja, kažu, obraća se i na specifične grupe koje, recimo, imaju dijabetes ili povišen krvni pritisak. Nutricionisti u Narodnom frontu kažu da se u pravljenju jelovnika vodi računa o svakom detalju ishrane. Za mame su planirana tri glavna obroka i dve užine. Prva užina je voćni kolač dok je za popodnevnu užinu planirano voće. Hrana mora da bude dovoljna kalorijski i da pri tom budu zadovoljene osnovne potrebe za belančevinama, mastima, ugljenim hidratima - glavnim gradivnim materijama koje čine pravilnu i uravnoteženu ishranu. Smernice za unapređenje ishrane u porodilištima objavljene su na sajtu Ministarstva zdravlja, a kao primer jelovnika za jedan dan navedeno je da se za doručak služi biljni čaj, integralni hleb, kuvano jaje, mladi beli sir i sveža salata, a za užinu sveža jabuka i integralno pecivo.

Za ručak bi se služila pileća supa, pire krompir, dinstana šargarepa, piletina, mešana salata i hleb, za drugu užinu puding, dok bi za večeru služili jogurt, rezanci sa mladim sirom i jaje.

Porodilje i trudnice u Srbiji nedavno su na društvenim mrežama objavile slike kakva se hrana servira u porodilištima, a portal bebac.com u otvorenom pismu Vladi Srbije zatražio je da u porodilištima obezbede kvalitetniji obroci.

Reagovalo je Ministarstvo zdravlja formiranjem posebne radne grupe za izradu novog jelovnika za porodilje i trudnice koji bi podrazumevao da hrana bude raznovrsna, ukusna i da zadovoljava sve nutritivne vrednosti.

Za sprovođenje smernica za ishranu u porodilištima koje je dalo Ministarstvo zdravlja odgovorni su direktori zdravstvenih ustanova i one su za njih obavezujuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: