Spušten nivo uzbune zbog vulkana

Na Islandu je zbog aktivnosti Bardanbunga vulkana spušten nivo uzbune, sa najvišeg crvenog stepena, na narandžasti, kao upozorenje avionima na mogući pepeo.

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2014.

22:18

Default images

Istovremeno, vlasti su povukle zabranu letova u blizini vulkana, na kojem je ranije danas zabeležena još jedna manja erupcija, na oko pet kilometara severno od Dingjujekul glečera.

Komercijalni letovi nisu bili pogodjeni vanrednim merama, jer putnički avioni lete na visinama većim od 1.823 metra, do koliko je zabrana važila.

Bardarbunga vulkan se nalazi ispod Vatnajokul glečera na istoku Islanda. Ta oblast je popularna za turiste tokom letnjih meseci. Ipak, vlasti Islanda, zbog vulkanske aktivnosti, za svaki slučaj, evakuisale su sve turiste u tom regionu, gde je zabeleženo nekoliko hiljada manjih potresa.

Zbog erupcije Ejafjalajokul vulkana na Islandu je 2010. godine nedeljama je bio zabranjen avio-saobraćaj, što je izazvalo potpuni haos za milione putnika.Tada je više od 100.000 letova bilo otkazano jer pet dana evropski vazdušni prostor nije funkcionisao zbog pepela koji je opasan za motore aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: