Lužički Srbin ostaje u fotelji

Demohrišćani, kancelara Angele Merkel, pobedili su na izborima u Saksoniji sa, prema prvim proračunima, osvojenih više od 39 odsto glasova.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.08.2014.

20:58

Default images

To znači da dosadašnji predsednik vlade te istočno-nemačke pokrajine Stanislav Tilih, prvi Lužički Srbin koji se visoko vinuo u politici, ostaje i dalje na toj funkciji, ističu mediji.

Pravo iznenadjenje ovih izbora je trijumf evrokritički raspoložene Alternative za Nemačku (AfD) koja je, prema prvim procenama, osvojila čak 10 odsto glasova i tako prvi put ušla u jedan nemački parlament, a specifičnost je i što je danas označen i kraj poslednje crno-žute koalicije u Nemačkoj.

Liberali, koje je nekada vodio bvši šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele danas, naime, nisu uspeli da udju u parlament u Drezdenu gde su do sada vladali sa Tilihevim demohrišćanima, pa je ta stranka postala i definitivno vanparlamentarna.

U Saksoniji čak četvrt veka vlada Hrišćansko-demokratska unija (CDU), tako da se taj kontinuitet nastavlja, a analitičari kažu da, na prvi pogled, današnji izbori, prvi posle septembarskih, saveznih izbora i ne bi mogli da imaju nikakve konsekvence za savezni nivo.

Ukoliko se Tilih u Drezdenu odluči za savez za Socijaldemokratskom partijom (SPD) koja je, prema prvim procenama, osvojila nešto više od 12,5 odsto glasova, onda bi to, kao i na saveznom nivou, bila vlada "velike koalcije", ali ako bi on imao šanse za savez sa partijom Zeleni, koja je jedva prešla prag od pet odsto i te šanse iskoristio, onda bi, kažu analitičari, to mogao biti signal za sledeće savezne izbore 2017. godine.

Posebna situacija je zbog uspeha AfD, partije koja večeras slavi u Drezdenu i, premda iz SPD stižu pozivi Tilihu da sa evroskepticima ne ide u savez, mediji javljaju da se on nije izričito odrekao saveza sa tom strankom, odakle se euforično izjavljuje da im je cilj ulazak u Bundestag 2017. godine.

Neonacistička Nacionaldemokratska partija će najverovatnije ponovo biti u parlamentu u Drezdenu, pošto prve procene govore da je dobila pet odsto glasova.

U analizama izbornog rezultata u Saksoniji, gde je na izbore bilo pozvano 3,4 miliona birača, kaže se da je jasno da će CDU sa Tilihom nastaviti svoju vladavinu u toj pokrajini, smeštenoj na granici prema Poljskoj i Češkoj.

Konzervativni i uticajni nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" piše o "zaslugama Tiliha" za rezultat glasanja.

"Izborna pobeda CDU u Saksoniji nije iznenadjenje.Tilih je od Saksonije napravio primer za uzor", piše ovaj list.

Za Tiliha, katolika po veroispovesti, inženjera po obrazovanju i Lužičkog Srbina po poreklu, analitičari kažu da se kao malo ko razume u politiku i integraciju i da je kao političar sa najdužim stažom predsednika vlade jedne nemačke pokrajine, zapravo, postao "otac" Saksonije, odnosno, kako analitičari ovih dana ističu, "muška Merkelova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: