B92 na istoku Ukrajine

B92 je posetio Mariupolj, grad na istoku Ukrajine, koji je na liniji između proruskih i ukrajinskih snaga.

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2014.

18:30

Default images

Stepski grad na azovskom moru, vreli vetar, retki prolaznici i pobunjenička vojska koja od srede kontroliše grad, prizor je koji je opisala dopisnica B92 Aleksandra Godfroa.

Novoazovsk, grad na svega 30 kilometara od Mariupolja, je s tačke gledišta pobunjeničke vojske od srede deo samoproglašene Novorosije. Jedan od komandanata Osvald ne želi da mu se vidi lice ali predusretljivo govori da je otvaranje novog fronta bio taktički potez i uspešno izvedena misija.

"Bila je to taktika širenja fronta koje je dozvolila glavnini naših snaga da tesno opkole neprijateljske grupe. Bila je to ideja koj smo ralizovali i sada ukrajisnke oružane sile trpe poraz na svim pravcima“, kaže komandir pobunjenika “Osvald“.

Iako ne dozvoljavaju da se snimaju ni pobunjenici ni oružje Osvald vrlo rado pokazuje Tanjušu – tenk sovjetkse proizvodnje kao dokaz da oni nemaju rusko oružje. Drugu tehniku koja je na putu i po žbunju nije moguže snimati- Osvald tvrdi i da nema ruskih vojnika.

"Ja nažalost ruske desantnike nisam video a voleo bih. Ima dobrovoljaca iz Rusije ali u mojoj jedinici samo 5 procenata. Osnovu jednicie čine ljudi iz Odese, Luganjske oblasti, Luganjska“, dodaje komandir pobunjenika „Osvald“

Lokalno stanovništvo sa kojim smo razgovarali trenutno je zadovoljno što se ne puca i, na čijoj god da sus trani u jednom se svi slažu - samo da bude mirno da ne bude pucanja da prestane rat.

Iz Novoazovska i iz Maroupolja koji se nalazi pod kontrogom ukrajinske vojske pobegli su mnogi pred granatama. Put između dva grada je maltene pust. Mariupolj se sprema za odbranu. Ima i zašto: " Do Ljvova ću da dođem ako treba. Meni se Ljvov sviđa. Prvo ćemo da očistimo Ukrajinu od nacista i kijevkse hunte a onda ćemo sa Zapadnom ukrajinom da vidimo kako ćemo dalje živeti“, navodi "Osvald".

Ukrajinska vojska uverava da Mariupolj neće dati. Građni kopaju rovoveo oko grada pod budnim okom vojske koja snimanje ne dozvoljava bez posebne dozvole. Seljaci ubiru letinu dok na put koji vodi od Novoazovska gradska služba postavlja betonske prepreke sa natpisima: "Ne ratu!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: