Otkriti nestale i kazniti odgovorne

Rešavanje sudbine nestalih na KiM je prioritetno pitanja, kažu direktor Kancelarije za KiM Marko Đruić i predsednik Komisje za nestala lica Veljko Odalović.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.08.2014.

15:39

Default images

Oni su, posle sastanka sa predstavnicima udruženja nestalih i ubijenih sa KIM naglasili i da je otkrivanje sudbine nestalih i kažnjavanje odgovornih značajno za stabilizaciju stanja u regionu, čemu je Srbija posvećene.

Đurić je, posle sastanka organizvanog u okviru obeležavanja Međunarodnog dana nestalih, 30. avgust, rekao da taj dan "i dalje svake obeležavamo uz činjenicu da samo sa KIM još uvek nemamo odgovor na pitanje gde se nalazi 1711 majki ,očeva, braće, sestara..."

"Za Srbiju je rešavanje pitanje nestalih lica jedno od prioritetnih pitanja politike kada je reč o KIM ..." i za nas je važno da u saradnju sa udruženjima učinimo sve "da se pitanje koje je od suštinskog značaja za zatvaranje jednog od najmračnijih poglavlja u našoj savremenoj istoriji reši", rekao je on.

Đurić je poručio i da će država Srbija biti uz porodice i udruženja nestalih i ubijenih "da nikada nećemo prestati da postavljamo pitanje šta je sa najmilijima ljudi čija je jedina krivica to što su pripadali jednoj nacionalnosti a to je u ovom slučaju srpska".

"Kao država i dalje ćemo se boriti i izboriti za to da međunarodni poravosudni organi izvedu pred lice pravde one koji su najodgovrniji i za ove zločine", rekao je on.

Prema njegovim rečima, svaki zločin ima svog počionica koji ima svoje ime i prezime "i u interesu pomirenja i budućnosti kojoj smo apsolutno okrenuti mi želimo da se nikada više na ovim prostorima ovim povodom ne sastanemo".

Đurić je napomenuo i da u ime te budućnosti moramo da se izborimo za pravdu, za porodice nestalih i ubijenih i i da oni koji su odgovorni budu kažnjeni.

Odalović je istakao da je razrešenje pitanja nestalih bitan preduslov za stabilizaciju stanja u regionu i da je to nešto na čemu ćemo apsolutno istrajati.

"Država Srbija će nastaviti u punom kapacitetu da sve svoje obaveze koje proističu iz naših zakona i nekih međunarodnih normi i standarda ali i onim što deklaracija u Mostaru sadrži nastaviti odovorno da izvršava", rekao je on.

On smatra da je neophodno, da kao što Srbija izvšava svoje obaveze to rade i ostali u regionu navodeći primer kamenoloma Rudnica na kojoj su otkrivena tela Albanaca stradalih tokom 1999.godine.

"Nastavićemo na isti način da se odnosimo prema svim potencijanim mestima... ali tražimo od svih u regionu da na isti način sa istom odgovornošću rade to isto...i da se na isti način odnose prema srpskim i nealbanskim žrtvama.", rekao je on.

Odalović je, u tom kontekstu naglasio i značaj formiranja Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na KIM od strane pripadnika "Oslobodilačke vojske Kosova".

"U osnovi te iniciative (o formiranju suda) je nerasvetljena sudbina nestalih lica", rekao je on podsetivši da je o trgoviniu ljudskim organima i "Žutoj kući" pisala i bivša tužteljka Haškog suda Karla del Ponte.

U ime predstavnika udruženje, Violeta Tomašević je naglasila da je u 21 veku nedopusutivo da se ne zna šta je sa otetima na KIM i ko je odgovoran za to kao i brojna ubistva.

"Do danas nismo došli do prave istine koja se skriva o zločinima na prostoru KIM", rekla je Tomašević naglasivši da je "dugogodišnja borba za istinom i pravdom do danas ostala bez rezulata".

Ona je navela da i članovi udruženja očekuju od deklaracije potpisane u Mostaru da obaveže države regiona da ozbiljno pristupe rešavanje problema nestalih na ovim prostorima Srbija, Hrvatska, BIH i Crna Gora potpisale su pre dva dana u Mostaru Deklaraciju o nestalim licima koja ima za cilj da podstakne proces pronalaženja nestalih osoba i definiše odgovornost i ulogu država u rešavanju tog pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: