Vrtićima nedostaju defektolozi

Počinje nova školska godina ali još uvek nije rešeno pitanje malog broja defektologa u razvojnim grupama i predškolskim ustanovama.

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2014.

16:45

Default images

Nadležni do sada nisu rešili ovaj problem a nedostatak defektologa, najviše pogađa decu sa smetnjama u razvoju za čiji napredak su neophodni. Pavle ima četiri godine i cerebralnu paralizu. Do pre godinu dana, ovaj dečak nije mogao samostalno da hoda, ni da se hrani.

Pavle više od godinu dana pohađa razvojnu grupu u predškolskoj ustanovi "11 April".

"Trebalo mi je dosta da prelomim i da se odlučim za razvojnu grupu. Psiholog mi je savetovao da se opredelimo za inkuziju i redovan vrtić. Međutim, u tom trenutku moje dete još uvek nije hodalo. Ja sam bila svesna da je njemu neophodan rad jedan na jedan i da je neko non stop sa njim. Teško je bilo prihvatiti činjenicu da vam dete ide u razvojnu grupu u poseban vrtić ali kada vidite da je njemu tamo lepo i da mu zaista prija, onda je to neprocenjivo", priča Sanja Pavlović.

Pavle je za godinu dana znatno napredovao zahvaljujući predanom radu defektologa, zaposlenih u ovoj ustanovi. Međutim, defektolozi u Beogradu do sada su uglavnom ugovore dobijali na određeno vreme. Većini je ugovor istekao.

U Sekretarijatu za dečju zaštitu i obrazovanje se nadaju da će ovaj problem rešiti.

"Mi imamo sada jedan problem, a to je uredba koja ograničava zapošljavanje u predškolskim ustanovama. Što se tiče grada i ovog sekretarijata mi smo se obraćali i ministarstvima prosvete i finansija i lokalne samouprave i tražili da se predškolske ustanove izuzmu od ove uredbe. Do sada nismo uspeli da rešimo ovaj problem. Ja se nadam da ćemo do početka upisne godine nekako uspeti da to rešimo", kaže Snežana Đurić, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Na pitanje na koji način će rešti pitanje malog broja defektologa u razvojnim grupama iz Ministarstva prosvete i obrazovanja B92 je dobio sledeće saopstenje.

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja finansira i ima nadležnost nad sprovođenjem jedino pripremnog predškolskog programa, ali ne i u slučaju jaslenih i vrtićkih grupa. Rešenje prosvetne inspekcije koje pominjete donela je gradska prosvetna inspekcija koja nije u nadležnosti Ministarstva. Što se tiče uredbe Vlade o ograničavanju zapošljavanja, Ministarstvo je vladinoj komisiji poslalo zahtev da sepredškolske ustanove izuzmu od te odluke."

I dok nadležni iz uprave vrtića, svakodnevno šalju molbe sekretarijatu, sekretarijat ministarstvu prosvete i finansija, ministarstvo prosvete vladinoj komisiji, u Predškolsku ustanovu "11. april" za ovu godinu primljeno je 2.508 prijava za upis dece, a pored defektologa, fali i veliki broj vaspitača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: