Džihadisti otimaju žene Jazidima

Oko 300 žena pripadnika Jazida koje su zatočili vojnici Islamske države primorano je da se preobrati u islam.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

16:41

Default images

Neke od njih su potom prodate, a i silom udate za pripadnike ekstremne organizacije u Siriji, saopštila je Opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

Po saopštenju te sirijske nevladine organizacije, oko 300 devojaka i žena kidnapovano je u Iraku poslednjih nekoliko nedelja, a 27 je prodato.

"Svaka žena prodata je za oko 1.000 dolara, pošto su naterane da se preobrate u islam", navela je Opservatorija.

Ta organizacija nije navela da li su i ostale žene prodate, ali je navela da se one sada smatraju ratnim zarobljenicima. Opservatorija je oštro osudila prodaju žena, koje se, kako se navodi, tretiraju kao da su materijalno dobro.

Specijalni izvestilac UN za slobodu veroispovesti Hejner Beilefeldt je 12. avgusta saopštio da su pripadnici Islamske države kidnapovali stotine žena koje nameravaju da prodaju. On je tada rekao da su neke od otetih žena pogubljene.

Jazidi su pripadnici stare kurdske sekte koji žive na severu Iraka i u Siriji. Njihovu religiju, koja ima elemente zoroastrizma, pripadnici Islamske države smatraju jeretičkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: