Vojska demantuje puč u Lesotu

Vojska afričke države Lesoto je negirala da je izvela puč i uverava da je u prestonici samo razoružala policiju, koja je pokušala da naoruža političke partije.

Izvor: Beta

Subota, 30.08.2014.

14:40

Default images

"Nije bilo, niti će biti vojnog udara u Lesotu. Vojska je razoružala policiju koja se, po informacijama koje je prikupila vojska, pripremala da naoruža neke političke stranke u Lesotu", rekao je major Ntele Ntoa.

Premijer Lesota, Tomas Tabane u subotu je rekao da je svrgnut državnim udarom i da je prebegao u Južnu Afriku.

"Sa vlasti me nije svrgnuo narod, nego oružane snage i to je nelegalno" rekao je Tabane.

On je to izjavio nekoliko sati pošto je vojska preuzela kontrolu nad glavnim policijskim štabom u Maseruu.

Agencija AP javlja da je vojska Lesota zauzela dve policijske stanice i da je gradom odjekivala pucnjava. U razmeni vatre između vojske, grupe mladih i policije ranjeni su jedan vojnik i četiri policajca.

Politička napetost raste od juna kada je, u borbi za vlast, premijer Tabane raspustio Parlament da bi izbegao glasanje o poverenju.

Vojska je, javlja AP, prikupila obaveštajne podatke o tome da će policija naoružati frakcije koje bi u ponedeljak učestvovale u demonstracijama jedne od koalicionih stranaka - Kongresa Lesota za demokratiju.

Prva koaliciona vlada bila je formirana 2012, posle izbora kojima je svrgnut Pakalita Mosisili koji je vladao 14 godina, ali koalicija na vlasti je krhka. Lesoto je preziveo nemire i veliki broj vojnih udara od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1966.

Ustavna vlast je obnovljena tek 1993, posle sedam godina vojne vladavine. Nasilni protesti i vojna pobuna 1998. došli su posle spornih izbora i vojne intervencije Južne Afrike. Politička stabilnost se vratila posle ustavnih reformi, a parlamentarni izbori su mirno održani 2002. godine.

Lesoto je ustavna monarhija na jugu afričkog kontinenta. Ima oko dva miliona stanovnika i spada medju najmanje države u Africi, a ima samo jednog suseda - Južnu Afriku, pošto se nalazi usred njene teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: