HR i BiH obeležile Dan nestalih

Odnosi Hrvatske sa susednim zemljama zavisiće i od saradnje na pronalaženju nestalih tokom rata, izjavio je predsednik te zemlje Ivo Josipović.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

22:15

Default images

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i ministar odbrane Predrag Matić poručili su danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, da će odnosi Hrvatske sa susednim zemljama zavisiti od saradnje na pronalaženju nestalih osoba.

Porodicama nestalih Josipović je poručio kako nema većeg prioriteta ni važnije zadaće za bilo koju Vladu i politiku nego utvrditi šta se dogodilo s njihovim najmilijima, dostojno ih sahraniti i omogućiti im da polože cvet na njihov grob.

Hrvatski predsednik podsetio je da je Hrvatska tražila oko 18.000 nestalih osoba, a da još uvek traži njih 1.628 kao i 428 posmrtnih ostataka, prenela je Hina.

Ministar Matić poručio im je da im u tom proglašenju ministarstvo odbrane daje punu podršku.

U BiH su se danas u svim većim gradovima okupili članovi udruženja porodica nestalih tokom rata u toj zemlji, a u središnjoj manifestaciji u Sarajevu učestvovalo je i 14 žena iz Iraka koje, takođe, tragaju za najbližima nestalim u oružanim sukobima u toj zemlji, prenela je Hina.

Koordinator Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za zapadni Balkan Klaudija Kuljuh rekla je u Sarajevu kako problem nestalih ne sme da bude zaboravljen sve dok postoji i jedna osoba čija je sudbina ostala nerazjašnjena.

Iako je u državama na području bivše Jugoslavije postignut ogroman rezultat jer je pronađeno više od 70 odsto nestalih tokom ratnih sukoba, samo u BiH još uvek nisu poznate sudbine više od 8.000 nestalih i to se mora rešiti, istakla je Kuljuh.

Kuljuh je pozdravila u ime ICMP podršku u procesu traganja za nestalima koju su javno iskazali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

U dvadesetak mesta u kojima je u subotu u BiH obeležen Međunarodni dan nestalih, građani su imali priliku iskazati svoju solidarnost s porodicama nestalih ostavljajući poruke na figurama od stiropora koje su simbolizovale one o čijim se sudbinama još uvek ništa pouzdano ne zna, navela je Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: