Novi detalji oko Duška Jovanovića

Potencijalni zaštićeni svedok predao je tužilaštvu detaljnu priču o tome kako je pokojni Duško Jovanović trebalo da bude ubijen još u martu 2004, pišu Vijesti.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

20:16

Default images

Podsetimo, nekoliko meseci nakon toga Jovanović je likvidiran u Podgorici.

U pismu koje je pre tri dana dostavio Vrhovnom državnom tužilaštvu, navedena su imena sa potpisima i matičnim brojevima još pet osoba, koje navodno mogu da potvrde priču - da su se te večeri kriminalci, skupa sa osobama iz tajne službe (SDB), spremali da pucaju u Jovanovića.

Potencijalni zaštićeni svedok "Vijestima" je dostavio pismo (obaveštenje), koje je predao tužilaštvu, kao dokaz da nije izmislio detalje o pripremanju likvidacije Jovanovića. U pismu je do detalja opisan, navodni, događaj koji se zbio u blizini Mojkovca gdje je Jovanović izjavljivao saučešće porodici preminulog mu prijatelja.

U pismu su navedena konkretna imena pripadnika Službe državne bezbednosti i kriminalaca koji su tada, navodno, čekali da "smaknu" Jovanovića.

Takođe, pišu i imena dve osobe koje su uspele da upozore Jovanovića i tada osujete ubistvo.

Jedna od te dve osobe bio je potencijalni zaštićeni svedok, koji je 14. avgusta saslušan u Višem državnom tužilaštvu.

Prema tvrdnjama svedoka, tog dana su dve osobe, unapred instruisane od jednog službenika SDB-a, ušle u prostoriju u kojoj se nalazio Jovanović i pitale: "Ko je ovde Duško Jovanović, jer treba da pomeri auto?"

Potpisnici pisma navode da je to bila "lozinka" da se Jovanović izvede napolje i ubije. To se, međutim, nije dogodilo jer je urednik "Dana", navodno, upozoren.

Potencijalni zaštićeni svedok do detalja je ranije ispričao “Vijestima” svoja saznanja o ubistvu Jovanovića. On tvrdi da je i 27. maja 2004. godine takođe pokušao da obavesti Duška Jovanovića da je ugrožen, ali da mu je to onemogućeno. Jovanović je ubijen upravo tog dana.

VDT je, u januaru 2013., gotovo deset godina kasnije, ponovo otvorilo izviđaj o okolnostima ubistva.

Prijavio pokušaj ubistva: "Crnim 'golfom' hteli da me pregaze"

Potencijalni zaštićeni svedok, čiji je identitet poznat "Vijestima", tvrdi da mu je život ugrožen i da je nepoznata osoba pokušala da ga pregazi automobilom prije nekoliko dana.

Sagovornik "Vijesti" kazao je da je prije tri dana prijavio taj događaj Ministarstvu unutrašnjih poslova, a zatim i Vrhovnom državnom tužilaštvu.

"Crni ’golf’ zatamnjenih stakala, 16. avgusta pokušao je da me pregazi dok sam išao ulicom u mjestu u kojem živim. To se dogodilo samo dva dana nakon što sam saslušan u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici", rekao je on.

Dodao je da je istog dana prijavio, kako tvrdi, i pokušaj ubistva Odeljenju policije u jednom gradu na severu Crne Gore.

"Policija iz tog grada nije reagovala. Morao sam lično da iskucam obaveštenje o krivičnom delu i da ga 25. avgusta predam Ministarstvu unutrašnjih poslova", kazao je svedok.

Dodao je da je MUP-u predao obaveštenje devet dana nakon tog događaja, jer ne posjeduje automobil i nije imao novca da ranije dođe do Podgorice.

Na pitanje novinara da li je zabilježio tablice “golfa”, sagovornik “Vijesti” rekao je da nije uspio da ih pribeleži, “jer se sve odigralo veoma brzo”.

Tužilaštvo ćuti o kredibilitetu svedoka koji im se nudi

Pre nekoliko dana u medijima se pojavila nezvanična informacija da tužilaštvo sprema novog zaštićenog svedoka i da je svedok, koji je 14. avgusta saslušan u Višem državnom tužilaštvu, nepodoban.

Tragom tih informacija "Vijesti" su kontaktirale tužiteljku Vesnu Jovićević, koja nije želela da odgovori na pitanje da li je tačno da je osoba, koju je saslušala 14. avgusta, nepodobna za zaštićenog svedoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: