Biciklisti ispred MUP-a: Ima nas

Oko 650 biciklista i biciklistkinja Beograda okupilo se u grupnoj vožnji od Trga republike do Palate Srbija gde je sedište MUP Beograda da bi poručili: ima nas!

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

23:59

Default images

To je bila parola "Kritične mase" - grupne vožnje ulicama grada, na poziv Udruženja građana "Ulice za bicikliste" povodom nedavne izjave načelnika Saobraćajne policije za Beograd, Dragana Bogosavca, da "gotovo nema ljudi koji biciklom svakodnevno idu od kuće do posla i nazad".

Udruženje koje ima vise od 6.000 članova, saopštilo je večeras da načelnik Bogosavac, iako je to najpre potvrdio, ipak nije došao, ali je najavio saradnju i sastanke s predstavnicima udruženja biciklista koje poručuje da će mu tada pokazati fotografije s "Kritične mase" koja "Beograd čini biciklističkim gradom zahvaljujući svima koji u njoj učestvuju iz meseca u mesec".

Saobraćajna policija, ističe se u saopštenju, "pokazala je izuzetnu predusretljivost i profesionalnost" obezbeđujući veliku povorku tokom grupne vožnje.
Foto: Beta
Biciklisti su na sredini Brankovog mosta čiji je jedan trotoar zatvoren od avgusta prošle godine, postavili transparent s porukom "VRATITE TROTOAR" jer radovi na mostu nisu ni počeli, a Direkcija za puteve pri gradskoj upravi i JKP "Beograd put" - ukazuje Udruženje - pokazuju "potpunu ravnodušnost i nesposobnost" te još nisu sproveli javnu nabavku da problem propalog trotoara reše.

Zato će se biciklisti koji su Brankov most danas demonstrativno prešli četiri puta, piše u saopštenju, sledeći put na tom mestu zadržati sve dok Direkcija za puteve i JKP "Beograd put" "konačno ne počnu da rade svoj posao".

Uz probleme zbog stanja mosta, Udruženje "Ulice za bicikliste" ukazuje i na opasnost od vozača koji pretiču bicikliste na maloj bočnoj udaljenosti od njih i bezrazložno trube što je, "nažalost, biciklistička svakodnevnica: ili to ili provlačenje među pešacima" jer broj biciklista u Beogradu raste, a ionako nedovoljna infrastruktura propada.

"Kritična masa" koja je u Beogradu održana 41. put, je grupna vožnja ulicama grada čiji je cilj podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju. Veliki broj gradova u svetu, a sve više i u Srbiji, održava te redovne mesečne

manifestacije poslednjeg vikenda svakog meseca kao vid borbe za bolje uslove i prava biciklista, i kao podsticaj onima koji to još nisu počeli, da koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

U Beogradu se "Kritična masa" organizuje više od tri godine, raznim trasama, svake poslednje subote u mesecu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: