LSV traži statistički zavod za APV

LSV je kritikovala je direktora Republičkog zavoda za statistiku Dragana Vukmirovića zbog izjave da Vojvodina ne treba da ima sopstveni statistički zavod.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

13:21

Default images

Liga socijaldemokrata Vojvodine je navela da će nastaviti da insistira na reosnivanju te institucije, jer je to preduslov za razvoj pokrajine.

"LSV traži ponovno osnivanje pokrajinskog zavoda za statistiku, koji bi bio dopuna takvoj republičkoj instituciji", navodi se u saopštenju i podseća da je Vojvodina do 1991. godine imala vlastiti statistički zavod.

Dodaje se da utemeljenje za osnivanje tog zavoda postoji i u Statutu Vojvodine, koji predviđa da pokrajina "prikuplja i obrađuje statističke podatke od pokrajinskog interesa", kao i u Zakonu o zvaničnoj statistici Srbije.

"Dakle, dovoljno je ispoštovati Statut Vojvodine i u narednom petogodišnjem programu predvideti postojanje i statističke službe u Vojvodini", navodi se u saopštenju koje je potpisala članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević.

"Nepostojanje Pokrajinske statističke službe otežava planiranje, ostvarenje i praćenje demografskog, ekonomskog i ukupnog razvoja Vojvodine, jer se mnogi značajni podaci od interesa za Vojvodinu ili ne prikupljaju, ili se vode sporadično i parcijalno, a rezultati takvih istraživanja su često i neblagovremeni i nepotpuni", piše u saopštenju.

LSV je pozvala Vukmirovića da objasni javnosti kako to da Vojvodini ne treba zavod za statistiku koji je imala, a Grad Beograd i može i treba i ima Zavod za statistiku.

"Činjenica je i da dok smo imali odgovore na pitanja koliko zarađujemo, koliko plaćamo i koliko se i za šta zadužujemo i šta time gradimo, Vojvodina nije bila nedovoljno razvijena regija. Danas nije tako", ocenjuje se u saopštenju.

Direktor Republičkog zavoda Srbije za statistiku Dragan Vukmirović rekao je danas da je "apsolutno nepotrebno" obnavljati vojvođanski Statistički zavod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: