Vladika Filaret: Ne priznajem SPC

Vladika mileševski Filaret izjavio je da ne priznaje Srpsku pravoslavnu crkvu "jer se mnogo promenila i nije više što je nekad bila".

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

12:33

Default images

Filaret je to rekao pre dva dana u selu Premćani kod Pljevalja, gde je učestvovao na slavi manastira Dovolja. Njegov govor se uglavnom odnosio na politička pitanja.

On je u uvredljiv kontekst stavio nemačku kancelarku Angelu Merkel, vređao istaknutu zvaničnicu EU Ketrin Ešton i kritikovao politiku Podgorice i Beograda prema Briselu, Moskvi i Ankari.

Vladika Eparhije mileševski i pored javno iznesene kritike crkvi kojoj pripada nema nameru da napusti SPC i da "izda svoju crkvu i narod", ali je pozvao okupljenje na proslavi da poslušaju njega, "najnevaljalijeg i najgoreg vladiku" SPC.

Vladika SPC je zamerio premijerima Srbije i Crne Gore, Aleksandru Vučiću i Milu Đukanoviću, zato što su učestvovali na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu koju je 28. avgusta u Berlinu organizovala Vlada Nemačke, čiji je domaćin bila kancelarka Angela Merkel, a učesnik visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Vladika smatra da Crna Gora i Srbije "ne idu dobrim putem", jer zvaničnici samo govore o EU, dok "narod sve siromašnije živi zbog EU".

"Nikakvi ste ljudi, nikakav smo narod, ako čekamo da nam neko iz Evrope donese tanjir čorbe", naveo je Filaret.

Kritikovao je sankcije prema Rusiji i one koji su ih uveli Moskvi nazvao "bedama". Pozvao je srpske i crnogorske zvaničnike, "kojima su usta puna EU da ponekad pomenu i Rusiju".

"Kažite nekad Rusija, neće vam ništa biti. Kažite i Balkan i neku drugu reč. Niste valjda toliko postali mutavi da ne znate nikakvu više reč izgovoriti od EU", rekao je Filaret.

Vladika SPC je istakao da Turska, "koja ponovo ulazi na velika vrata" na ove prostore, "nije prijatelj srpskoj crkvi i srpskom narodu", a saopštio je i kakva bi trebalo da bude politika prema Kosovu.

Kako je rekao, "politikom nataliteta" za 20 godina bi Kosovo, "bez ijednog ispaljenog metka", moglo vratiti pod okrilje Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: