Odložiti Zakon o javnom beležništvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila da se odloži primena Zakona o javnom beležništvu i ocenila da nisu stvoreni uslovi da on počne da se primenjuje.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

21:49

Default images

LSV je u saopštenju za javnost zatražila i da se sa dnevnog reda zasedanja Skupštine Srbije povuče Predlog zakona o prometu nepokretnostima zbog niza netačnih i kontradiktornih odredbi.

Ta stranka je navela da je "nedopustivo" da se taj zakon donosi po hitnom postupku, jer je promet nepokretnosti jedan od osnovnih instituta svojinskog prava.

Dodaje se da se u obrazloženju razloga za donošenje Zakona o prometu nepokretnostima netačno navodi i potreba za usklađivanjem sa Zakonom o javnom beležništvu, kojim je regulisano da se ugovori o raspolaganju nepokretnostima isključivo sačinjavaju u obliku javnobeležničkog zapisa.

"To obrazloženje je, pre svega, netačno, jer u Zakonu o javnom beležništvu piše da sačinjavanje ugovora o raspolaganju nepokretnostima nije u isključivoj nadležnosti javnih beležnika", piše u saopštenju.

LSV smatra da je odredbu Predloga zakona potrebno tako formulisati da se isključi svaka diskriminacija pojedinaca i advokata na pravo da mogu da zaključuju ugovore o prometu nepokretnostima.

"Ako već nisu stvoreni uslovi da Zakon o javnom beležništvu počne da se primenjuje od 1. septembra, onda je bolje da se odloži njegova primena nego da se Zakon o prometu nepokretnostima donosi po hitnom postupku i da je pritom prepun grešaka. U suprotnom, doći ćemo u situaciju da država koja želi u EU donese propis koji ni u jednoj zemlji EU ne postoji", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: