Juratović: Srbija na dobrom putu

Poslanik nemačkog SPD Josip Juratović ocenio je da je budućnost Zapadnog Balkana samo u zajedništvu i da je Srbija na dobrom putu.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.08.2014.

15:44

Default images

Član spoljnopolitičkog odbora Bundestaga očekuje da će Nemačka, ali i kompletna EU pokrenuti novi trend da se ubrza integracija u EU i ocenio da je Konferencija o zapadnom Balkanu u Berlinu bila značajna samim tim što su predstavnici svih zemalja regiona bili na jednom mestu i imali mogućnost da razmatraju šanse i budućnost ovog dela Evrope.

"Poruka je da se rešenje za ekonomski prosperitet i stabilnost u regionu mogu samo zajedno pronaći. Na svim projektima treba zajedno da rade zemlje regiona. Tako region po pitanju infrastrukture mora biti jedna celina u cilju većeg tržišta, bez kojeg neće biti investicija", objasnio je Juratović.

Nemački poslanik hrvatskog porekla ukazao je da u Berlinu za Zapadni Balkan nije samo zainteresovana nemačka kancelarka Angela Merkel, već da veliki uticaj ima i SPD preko Frank-Valtera Štajnmajera i Zigmara Gabrijela.

"Činjenica, a ja na to ukazujem već duže vreme, da je zapadni Balkan deo Evrope i da ne možemo dozvoliti da unutar kontinenta postoji jedna crna ili bilo kakva druga rupa, teritorija koja zaostaje u razvoju. Evropa se sama po sebi različito razvija, a zapadni Balkan, po pitanju infrastrukture zaostaje.“

“Nemoguće je da mi u srcu Evrope imamo prostor koji zaostaje i sporo se razvija od 1990-tih. Zapadna Evropa napreduje brzinom od 100 kilometara za čas, a zapadni Balkan 50 ili 30 kilometara na čas", ukazao je Juratović upozoravajući da se na taj način razmak u razvoju stalno povećava, što se ne sme dozvoliti.

On je rekao i na veliki problem nezaposlenosti mladih na zapadnom Balkanu, ocenjujući da, ako se traži rešenje za mlade onda je to moguće samo kroz zajednički tržišni prostor.

"Srećan sam što nam je uspelo da skoro na svakoj sednici spoljnopolitičkog odbora Bundestaga imamo barem po jedno pitanje u vezi sa Zapadnim Balkanom na dnevnom redu. Interes Nemačke postoji".

Juratović je rekao da je globalna situacija takva da ima mnogo kriznih područja i ako se ne nudi socijalna sigurnost zapadnom Balkanu preti opasnost da ponovo dođe do eskalacija, što bi bio dodatni teret po mir i sigurnost u Evropi.

Na pitanje koja je poruka Nemačke regionu on je istakao da je "budućnost moguća samo zajedno".

"Poruka bi trebalo da bude, pre svega da ako se stvarno želi ući u EU, da se mora osim reformi, koje su nužne ne samo zbog Unije, već samih zemalja, raditi na infrastrukturi, na strateškim mogućnostima ekonomskog razvoja, analizi potencijala regiona, umrežavanju u jedan veći ekonomski prostor", objasnio je Juratović uz opasku da ne veruje da će bilo koji investitor ulagati u tržište zemlje veličine jednog evropskog grada.

Na pitanje kako je Srbija viđena u Nemačkoj Juratović je naveo da smatra da je Srbija veoma pozitivno prihvaćena zbog toga što se jasno odredila za put u EU.

"Svi znamo da Srbiji trenutno nije jednostavno, pre svega jer nije ni u jednom savezu, a konflikt u Ukrajini dovodi je u određene probleme. U tom celom spektru je bitno da Srbija ostane dosledna svom putu u EU, da se ostavi utisak, kao što je trenutno, da želi u Uniju, ali i da navija za EU. Mislim da je to vlada dosta jasno signalizirala".

Juratović je dodao da situacija u kojoj se Srbija, a pre svega vlada, nalazi, kako je rekao, "da mora bogu služiti, a đavola ne naljutiti", jeste teška te da je stvar sposobne politike da takvu situaciju rešava.

Ne želeći nijednu zemlju da potcenjuje, Juratović navodi da su ipak kičma zapadnog Balkana Hrvatska i Srbija, te da je odnos između njih ključan za situaciju u regionu kad je reč o stabilnosti.

"Pošto je Hrvatska u EU mislim da se taj proces mora nastaviti da bi taj region dobio sigurnost i prosperitet", objasnio je nemački poslanik.

Upitan da li će Nemačka postavljati dodatne uslove Srbiji na putu u EU, Juratović je istakao da je logično da će se od Srbije tražiti da što pre implementira neophodne reforme, što uostalom treba da radi i zbog sebe.

"Da bi se uspostavila funkcionalnost jedne države neohodni su vladavina prava, ljudska prava, administracija. Jako je bitno i da budu stvoreni dobrosusedski odnosi. Tu je pre svega bitan na jednoj strani odnos između Hrvatske i Srbije, ali na drugoj je pitanje Kosova. Nikada Kosovo nisam stavljao u prvi plan, kao preduslov za sve, već sam rekao da treba početi sa procesom, pa će doći vreme ulaska i onda se to pitanje mora jasno rešiti, a smatram da je to shvaćeno i u Srbiji i u Prištini", naveo je on.

Kaže i da ima utisak da svi žele da se Srbija i ceo region što pre integrišu u EU, jer su time svi na dobitku, u čemu je, kaže, bitna saradnja. A što se Nemačke tiče, dodaje, ona je uvek bila zemlja koja je pre svega želela mir i stabilnost u regionu.

"Krizna područja koja su samo sat vremena leta od Minhena nisu u interesu Berlina. Na neki način Nemačka se interesuje više nego što bi se očekivalo. Mislim da će ona, ali i celokupna EU pokrenuti jedan novi trend, novi interes za bržom integracijom u Uniju", istakao je Juratović, podsetivši da ipak 90 odsto posla moraju odraditi same zemlje regiona.

"Uveren sam, kroz razgovore koje sam vodio, da u Srbiji tu nema dileme", zaključio je Juratović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: