Ukinuta ograničenja avio-saobraćaja

Mala vulkanska erupcija vulkanskog sistema Bardarbunga, koja je počela danas, prestala je i ukinuta su sva ograničenja za avio-saobraćaj iznad Islanda.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

21:46

Default images

"Rascepljujuća erupciju koja je počela u ponoć severno od glečera Vatnajokul okončana je oko 4:00 sata po GMT. Procenjeno je da je rascep bio dugačak 600 metara i nalazi se pet kilometara severno od glečera Đngjujokula odnosno na glečeru Vatnajokul", saopštio je Nacionalni krizni koordinacioni centar.

AFP navodi da je crveni stepen opasnosti nad vulkanom Bardarbunga ukinut pre podne po lokalnom vremenu, "kada je postalo jasno da je erupcija bila minorna i nije izbačena velika količina pepela".

Meteorološka služba u Rejkjaviku ranije danas saopštila je da je erupcija počela severno od glečera Vatnajokul koji pokriva deo planinskog sistema Bardarbunga, ali da nije bilo nikakvih znakova pepela kao što je to bilo pri erupciji Ejafjalajokula, koji je zatvorio veći deo vazdušnog prostora Evrope u 2010. godini.

Najveći islandski vulkanski sistem Bardarbunga, druga po visini planina u zemlji, doseže do 2.009 metara nadmorske visine, dug je 190 kilometara i do 25 kilometara širok i proteže se preko tog severnoatlantskog ostrva.

U poslednje dve nedelje pogođen je s više hiljada potresa, pa su naučnici bili u visokoj pripravnosti u slučaju moguće erupcije.

Od kada je jedan od najvećih islandskih vulkana pokazao znakove aktivnosti i Evropa "budnim okom" prati dešavanja na Islandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: