Zarif: Nastaviti dijalog BG-PR

Šef UNMIK-a Farid Zarif istakao značaj toga da dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, bude nastavljen čim bude sastavljena nova kosovska vlada.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

22:32

Default images

Zarif je u Njujorku, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu, ocenio da su ti izbori bili uspešni, istakavši da su oni prvi put održani na celom Kosovu pod istim pravilima.

Šef Unmika je konstatovao da Beograd i Priština čine veliki napredak u normaliziaciji odnosa i da je to izraženo kroz njihov dijalog uz posredovanje EU, a da su obe strane svesne da su konkretni potezi jedini način za uspešno sprovođenje Briselskog sporazuma iz 19. aprila 2013. godine.

On je pozvao na nastavak dijaloga čim bude sastavljena nova vlada u Prištini, istakavši da sve strane treba da rade na konstruktivnom dijalogu i kada je reč o stanju i događajima na severu Kosovske Mitrovice i kada je reč o drugim spornim pitanjima.

Dodao je kako bi svi lokalni kanali komunikacije trebalo da budu uključeni u cilju poboljšanja situacije.

Kako je rekao, Unmik u potpunosti podržava angažman EU i visoke predstavnice za spoljnu politiu i bezbednost EU Ketrin Ešton u dijalogu Beograda i Prištine i sporovođenju Briselskog sporazuma

Govoreći o osnivanju i radu specijalnog kosovskog suda za ratne zločine, Zarif je izrazio očekivanje da odmah pošto bude formiran kosovski parlament, ta instituija radi na usvajanju neophodnih zakona kako bi specijalni sud mogao da počne s radom početkom sledeće godine.

Zarif je takođe istakao posvećenost Beograda i Prištine u pronalaženju nestalih i ustakao značaj da zajednički nastave da rade na rešavanju tog problema.

Šef Unmiku izrazio je zabrinutost povodom nedovoljne zaštite srpskih istorijskih spomenika i kulturnih dobara na Kosovu, navevši da to nastavlja da podriva proces pomirenja na terenu.

Svoje izlaganje u Savetu bezbednosti Zarif je počeo podsećajući na jučerašnji incident u kopnenoj zoni bezbednosti u kom je, kako je rekao, poginulo troje ljudi, među kojma jedan pripadnik srpske žandarmerije i izražavajući žaljenje zbog tog događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: