"KFOR garant bezbednosti Srba"

Srbija se zalaže za ostanak Kfora, kao garanta bezbednosti za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, izjavio je ambasador Srbije pri NATO Miomir Udovički.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.08.2014.

16:02

Default images

Novoimenovani ambasador Srbije pri NATO Miomir Udovički izjavio je da je Srbija zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa Alijansom u okviru Partnerstva za mir i da se, s obzirom na bezbednosnu situaciju na Kosovu, zalaže za ostanak Kfora na KiM.

"Zadovoljni smo saradnjom sa Kforom, želimo da ostane na Kosovu jer to zahteva bezbednosna situacija", rekao je Udovički tokom razgovora sa članovima Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove.

Udovički je naglasio da je odnos Srbije sa Alijansom "veoma poseban, složen i jedinstven" s obzirom na činjenicu da je NATO bombardovao 1999. godine SR Jugoslaviju, ali i zbog, kako je naveo, obuke pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (BSK) u organizaciji NATO.

On je naveo da je jedan od glavnih ciljeva naše diplomatske misije pri NATO u Briselu da zapadna vojna alijansa "ispuni obećanje o pružanju bezbednosti za srpsko stanovništvo na Kosovu".

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva tiče se i otvaranja zone vazdušne bezbednosti na jugu Srbije.

"Srbija je izabrala da bude vojno neutralna i opredelila se za saradnju kroz Partnerstvo za mir", napomenuo je Udovički i dodao da je ta saradnja dobra i da "nam omogućava da ostvarimo naše ciljeve".

Medju njima su, kako je objasnio, očuvanje naše i regionalne bezbednosti, zatim reforma srpske vojske, podizanje mobilnosti i obuka i obrazovanje naših vojnika.

"U pogledu unapredjenja vojno-ekonomskih kapaciteta srpske vojske, osnovan je poverilački fond sa NATO, iz koga će se izdvojiti sredstva za uništavanje viškova oružja i municije u Tehničkom remontnom zavodu Kragujevac", naveo je ambasador.

Srbija skoro godinu dana nije imala ambasadora pri NATO u Briselu, a kako je nedavno najavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, upražnjena ambasadorska mesta u našoj diplomatsko-konzularnoj mreži trebalo bi da budu popunjena do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: