HR: Crkve dobile spor protiv države

Predstavnici tri crkvene zajednice u Hrvatskoj danas su, po presudi Međunarodnog suda u Strazburu, potpisali sa državom ugovor o svojim pravima.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

18:35

Default images

Evropski sud za ljudska prava pre više od tri godine jednoglasno je doneo presudu protiv Republike Hrvatske zbog diskriminacije tri reformatorske crkve u Hrvatskoj u odnosu na druge verske zajednice.

Radi se o pravima tih crkava da obavljaju verske obrede u bolnicama i zatvorima, drže časove veronauka, priznavanja venčanja u njima i finansiranja iz Državnog buddžeta.

U Kancelariji vladine Komisije za odnose s verskim zajednicama ugovor su potpisali predsednik Saveza crkava "Reč Života" Damir Alić, predsednik Crkve celovitog evanđelja Mario Dučić i biskup Protestantske reformatorske hrišćanske crkve u Hrvatskoj Jasmin Milić.

"Mislim da je ovo prilika za Hrvatsku da konačno okrene novu stranicu

ne samo u smislu odnosa prema verskim zajednicama nego i odnosa prema Bogu da bi mogla primiti Božji blagoslov", poručio je u izjavi za Hinu posle potpisivanja ugovora Damir Alić.

Posle 12 godina administrativnih iscrpljivanja i raznoraznih sudova

ipak je pravda pobedila, poručio je Mario Dučić, dok je Milić kazao da mu je žao što su morali da tuže državu u Strazburu ali je dobro da je Hrvatska razumela da prema njima nije imala dobar odnos i da će sada u svojim pravima biti izjednačeni s drugim verskim zajednicama koje već imaju ugovore s državom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: