Region udruženo traga za nestalima

Lideri BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije potpisali u Mostaru deklaraciju čiji je cilj da se poveća uspešnost traganja za osobama nestalim tokom ratova.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 29.08.2014.

11:58

Default images

Deklaraciju su potpisali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Deklaracija koju je pripremila Medjunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) potpisana je u gradskoj većinici u Mostaru.

Skup koji se održava uoči Medjunarodnog dana nestalih koji se obeležava 30. avgusta otvorio je predsedavajući Komisije za nestala lica (ICMP) Tomas Miler.

U uvodnom delu obratiće se i specijalni predstavnik predsedavajućeg OEBS-a za Zapadni Balkan Zerrar Sstudman, zamenik visokog poverenika za ljudska prava UN Flavija Pansijerivi i predsedavajući Regionalne koordinacije porodica nestalih oosba sa područja bivše Jugoslavije Ljiljana Alvir.
Tanjug
Pre ceremonije potpisivanja, Deklaracija će biti predstavljena javnosti, a učesnicima će se obratiti i šefovi država.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je uoči potpisivanja Deklaracije o nestalim licima u Mostaru da je Vlada Srbije potpuno saglasna sa tekstom tog dokumenta.
Tanjug
Ovaj dokument bi trebalo da bude začetak globalne inicijative kojoj bi se pridružile sve države suočene sa problemima nestalih u oružanim sukobima i u njoj se naglašava da nerazjašnjena sudbina nestalih u ratovima dodatno produžava patnje njihovih porodica zbog čega je potrebno efikasno i odgovorno rešiti taj problem.

Prema dostupnim podacima, od skoro 40.000 lica nestalih u konfliktima na prostoru bivše Jugoslavije, danas ima još oko 11.000 nestalih lica čija sudbina nije utvrdjena.

Burkhalter pozdravio potpisivanje Deklaracije

Predsedavajući OEBS Didije Burkhalter čestitao je predsednicima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije potpisivanje Deklaracije o ulozi države u rešavanju problema nestalih lica, kao posledice oružanog sukoba i kršenja ljudskih prava, navedeno je u saopštenju.

„Potpisivanje Deklaracije predstavlja hrabar i važan korak u unapređenju procesa pomirenja na zapadnom Balkanu i otvara put za dalje poboljšanje odnosa među državama i građanima u regionu, uključujući mlade generacije, što je najvažnije“, saopštio je Burkhalter.

On je istakao da priznavanjem posebne odgovornosti država za rešavanje pitanja nestalih lica, vlade takođe mogu da doprinesu jačanju razvoja demokratskih društava i odgovornosti u upravljanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: