SAD: Rusija direktno interveniše

Najnovije slike jasno pokazuju da su ruski vojnici unutar ukrajinskih granica, kaže američki predsednik Barak Obama.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

22:28

Default images

Obama je okrivio danas Rusiju za eskalacije nasilja u istočnoj Ukrajini i naveo da najnovije slike jasno pokazuju da su ruski vojnici unutar ukrajinskih granica, što će "doneti dodatne posledice" za Moskvu.

U obraćanju u Beloj kući, Obama je priznao da je svet usred rastuće napetosti između Rusije i Zapada pošto "Moskva obučava, naoružava i finansira proruske snage u Ukrajini", prenela je agencija AP.

Istovremeno Obama je najavio da će ukrajinski predsednik Petro Porošenko posetiti Vašington sledećeg meseca, što će biti prva njegova zvanična poseta SAD-u od kada je postao predsednik Ukrajine i naveo da je on glavni faktor zajedništva dve zemlje.

Stejt department optužio je danas Rusiju da je aktivno uključena u sukobe u istočnoj Ukrajini kao podrška proruskim snagama.

"Jasno je da Rusija ne samo da je pojačala svoje prisustvo u istočnoj Ukrajini i direktno intervenisala s vojnim snagama, oklopnim vozilima, artiljerijom i raketnim sistemima zemlja-vazduh, već aktivno učestvuje u sukobu sa ukrajinskim snagama i daje direktnu podršku separatistickim (proruskim) opunomoćenicima i plaćenicima", rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki na redovnom brifingu za novinare.

Kao odgovor, Pasaki je navela da SAD imaju niz sredstava na raspolaganju, dodajući da bi pojačavanje sankcija Rusiji bilo "najefikasnije, najbolje sredstvo", prenela je agencija Rojters.

Psaki navodi da su SAD videle "model eskalacije agresivnosti" Rusije u Ukrajini i da su Vašington i niz evropskih zemalja obezbedili podršku KIjevu koja ne uključuje (smrtnonosno) oružje.

"Mi smatramo da vojno rešenje nije odgovarajući pristup, tako da koristimo svako sredstvo koje možemo kako bi videli da li je moguće postići rešenje diplomatskim putem", navela je Psaki.

Kanada: Potezi Rusije nepromišljeni

Ruski "neprihvatljivi, neodgovorni i apsolutno nepromišljeni" potezi u Ukrajini ojačaće odlučnost lidera država članica NATO da preduzmu mere na samitu, sledeće nedelje, saopšteno je danas u Otavi.

Kanadski ministar inostranih poslova Džon Berd opisao je poteze Moskve u Ukrajini kao "pravu invaziju", mada je rusko ministarstvo odbrane negiralo da ruske vojne jedinice deluju u Ukrajini.

"Kada to uradite nedelju dana pre nego što se lideri NATO sastaju u Velsu, to je indikativna (značajna) provokacija i potpuno neprihvatljiva. To će nesumnjivo ojačati odlučnost svih NATO lidera na svom sastanku", rekao je Berd novinarima i dodao da će "sastanak NATO-a biti mnogo važniji nego što se mislilo".

Berd je dodao da Kanada "stoji uz svoje saveznike" da se nametnu dodatne sankcije Rusiji, bez saopstavanja više detalja, prenela je agencija Rojters.

Kanada je jedna od 28 država članica NATO-a koja je do sada na meti svojih sankcija imala dva ključna saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina koji imaju biznise u Kanadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: