Čurkin: Vašington da se ne meša

Održan je hitni sastanak Saveta bezbednosti UN o krizi u Ukrajini posle informacija da su ruske trupe ušle na istok te zemlje.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2014.

16:57

Default images

Vanredni sastanak zatražila je Litvanija, dok je Kijev od Evropske unije zatražio "znatnu" vojnu pomoć da se suprotstavi ulasku ruskih trupa na istok zemlje, što je izazvalo strahovanja od otvorenog rata između Rusije i Ukrajine.

Američka ambsadorka u UN Samanta Pauer optužila je danas Rusiju da otvoreno laže o svojoj ulozi u Ukrajini, dok je ruski ambasador Vitalij Čurkin poručio Vašingtonu da se ne meša u unutrašnje stvari suvernih država.

Savet bezbednosti UN održao je vanrednu sednicu povodom sukoba u Ukrajini o čemu je govorio i zvaničnik UN koji je rekao da širenje nasilja na jugoistoku Ukrajine predstavlja opasnu eskalaciju, ali da UN ne mogu potvrditi navode da Rusija šalje vojnike i tenkove.

Ukrajinski zvaničnici su rekli danas da su dve kolone ruskih tenkova i vojnih vozila pucala iz Rusije na ukrajinski granični punkt.

Američka ambasadorka je rekla da Rusija "manipuliše", "obmanjuje" i "otvoreno laže" i navela da se danas Savet bezbednosti sastao 24. put da "pokuša da obuzda rusko agresivno delovanje u Ukrajini".

"Svako od nas je poslao otvorenu, jedinstvnu poruku: 'Rusijo, zaustavi sukob'. Rusija ne sluša", rekla je Samanta Pauer dodajući da je prisustvo ruskih snaga uz granicu najveće od kada je počela takvo angažovanje u maju.

Ruski ambasador je uzvratio da Kijev "vodi rat protiv sopstvenog naroda".

On nije negirao pristustvo ruskih boraca u Ukrajini.

"U istočnim delovima Ukrajine ima rukih dobrovoljaca. To niko ne krije", rekao je Čurkih i postavio pitanje o zapadnim savetnicima, kao i odakle ukrajinska vojska dobija oružje.

Čurkin je rekao da želi da pošalje poruku Vašingtonu: "Prestanite da se mešate u unutrašnje stvari suverenih država".

Agencija Asošiejtid pres navodi da izjave iz NATO, ukrajinskog predsednika, separatista i SAD ne ostavljaju mesta sumnji da su pripadnici ruskih snaga prešli granicu u Ukrajini.

Podsekretar UN za politička pitanja Džefri Feltman rekao je da dešavanja na jugoistoku Ukrajine predstavlaju "opasnu eskalaciju sukoba" ali da UN ne mogu potvrditi navode o ruskim vojnicima u Ukrajini.

Jedan visoki zvaničnik NATO izjavio je ranije danas da se dosta više od hiljadu ruskih vojnika trenutno bori u Ukrajini, da oni podržavaju separatiste na istoku i da se bore sa njima protiv ukrajinskih oružanih snaga.

Kijev je saopštio danas da su "ruske trupe" preuzele kontrolu u gradu Novoazovsku, na jugoistoku zemlje, i optužile Rusiju za direktnu invaziju.

Ruski ambasador pri OEBS-u u Beču izjavio je danas da u Ukrajini "nema ruskih vojnika". Rusija je do sada u više navrata demantovala da ima njenih vojnika u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: