Kijev: Rusi zauzeli grad u Ukrajini

Ruske trupe preuzele kontrolu u strateškom priobalnom gradu Novoazovsku, na 100 kilometara od pobunjeničkog uporišta Donjecka, saopštile su ukrajinske vlasti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

09:53

Default images

"Ruski vojnici zauzeili su juče Novoazovsk" - grad od 11.000 stanovnika na Azovskom moru, svega nekoliko kilometara od ruske granice, saopštio je ukrajinski Nacionalni savet za bezbednost i odbranu preko svog Tviter naloga. Dodaje se da je okupirano i nekoliko obližnjih sela.

Vlada u Kijevu optužuje ruske vlasti da su poslale trupe preko granice sa Ukrajinom i da pomažu napad proruskih snaga, ali zvanični Kremlj to oštro negira.

Poslednjih nedelja su ukrajinske snage povratile kontrolu nad većim brojem mesta na istoku zemlje od proruskih snaga, ali su SAD sada iznele sumnju da je u toku kontraofanziva proruskih snaga, kojom upravlja Rusija.

Nakon što su osvojili grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine, proruske snage su nastavile da napreduju južno, prema ključnoj luci Marijupolj, objavio je prethodno BBC.

Izveštaji novinara i vojske sa terena, ukazuju da su Novoazovsk osvojile proruske snage. "Momci sa istoka su otvorili vatru na pozicije ukrajinske vojske i vojska je napustila Novoazovsk", izjavio je za Bi-Bi-Si novinar Petr Šelomovski.

"Oni od jutros napuštaju grad i mislim da su ovo poslednji oklopni transporteri koji su ga napustili", rekao je on.

Portparol proruskih snaga je za rusku agenciju Interfaks rekao da je Novoazovsk sada pod njihovom kontrolom i da će uskoro osloboditi Marijupolj.

Proruske snage već nedeljama pokušavaju da prodru dalje od regiona Donjecka, gde su se praktično našli u okruženju ukrajinske vojske.

Analitičari navode kako je moguće i da proruske snage pokušavaju da uspostave kopnenu vezu izmedju Rusije i Krima, što bi im omogućilo kontrolu nad čitavim Azovskim morem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: