Visoki Dečani: Povređen Srbin

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da je jedan Srbin lakše povređen u albanskoj blokadi autobusa u mestu Mušutište.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

11:10

Default images

Janjić je potvrdio da je grupa kosovskih Albanaca sprečila pravoslavne srpske vernike da ucestvuju u proslavi Uspenja Presvete Bogorodice.

“Svetu Liturgiju na ruševinama Bogorodičine crkve iz 1315. godine u ovom selu služili su samo dečanski monasi koji su uspeli da stignu u selo pre okupljanja demonstranata. Nakon Sv. Liturgije monasi su u pratnji policije napustili selo ispraćeni galamom i uvredama okupljenih Albanaca koji su nosili natpise OVK i zastave Republike Albanije“, naveo je Janjić.

Iguman manastira Visoki Dečani je dodao da su tri autobusa sa 150 srpskih vernika koji je trebalo da prisustvuju liturgiji vraćeni iz Zočište gde je dečanski jeromonah Petar presekao slavski kolac.

Kosovska policija je sprečila veći incident i u policijskoj intervenciji povređeno je i nekoliko Albanaca, naveo je Janjić. Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava i zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi imaju različite verzije sukoba Srba i Albanaca u Mušutištu.

Otac Sava je na Tviteru objavio fotografiju mladih Albanaca koji nepristojno gestikuliraju i nose transparente, uz poruku da su time sprečili da se održi crkvena proslava Velike Gospojine.

"Incident je bio potpuno neisprovociran. Stalno se suočavamo sa kršenjem naših religijskih i ljudskih prava čak 15 godina nakon rata", napisao je iguman.

Nakon toga, Selimi mu je odgovorio da na jednom od transparenata koje nose Albanci piše:"Gde su nestali iz Mušutišta". "Verovatno u masovnim grobnicama u Srbiji", dodao je Selimi.

Otac Sava ga je na to upitao da li zamenik ministra spoljnih poslova Kosova "mora da opravda svaki međuetnički i međureligijski incident protiv Srba na Kosovu".

"Da li monah mora svaki incident na Kosovu, politički ili ne, da predstavi kao etnički ili religijski", odgovorio je Selimi.

Otac Sava je posle toga napisao da je jasno o kakvom je incidentu reč ako su Srbi na meti samo zbog toga što su Srbi ili pravoslavci. Nekoliko stotina Albanaca blokiralo je u selu Mušutište prolaz do lokalne pravoslavne crkve raseljenim Srbima iz Suve Reke i okolnih sela. Srbi su nameravali da u toj crkvi obeleže praznik Velike Gospojine, izjavio je načelnik Prizrenskog okruga Jovica Budurić.

“Velika grupa Albanaca sprečila je prolazak četiri autobusa i više automobila sa raseljenima, da dođu do crkve. Okupljeni demonstranti su nosili zastave Albanije i druge transparente", rekao je Budurić, a prenosi program na srpskom jeziku Radio-televizije Kosova.

Blokada traje od osam časova ujutru. Policija je između demonstranata i raseljenih i ne dozvoljava približavanje.

Ni raseljenima iz Đakovice jutros nije dozvoljeno da uđu u taj grad i obeleže praznik Velike Gospojine, izjavio je predsednik Udruženja raseljenih iz Đakovice Đokica Stanojević.

Raseljeni iz Đakovice su prisustvovali liturgiji u manastiru Visoki Dečani.

"Pitanje iskrenosti poziva za povratak Srba"

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je potez kosovskih Albanaca koji su blokirali prolaz raseljenim Srbima iz Suve Reke i okolnih sela do lokalne pravoslavne crkve u kojoj su nameravali da obeleže praznik Velike Gospojine.

Iz Kancelarije pozivaju na pomirenje i toleranciju, a sve nadležne pokrajinske institucije i međunarodnu zajednicu da obezbede uslove da se konačno prevaziđu ovakvi bezbednosni problemi.

"Ni za koga nije dobro da je i posle 15 godina Srbima sa Kosova i Metohije i interno raseljenim licima i onima koji žive u Pokrajini, onemogućeno normalno kretanje i život i da Kfor i Euleks ne mogu da im garantuju bezbednost na njihovim ognjištima", navedeno je iz Kancelarije za KiM.

"Ukoliko raseljeni Srbi ne mogu da se vrate na svoja ognjišta i bezbedno jedan dan obeleže seosku slavu ili za zadušnice obiđu grobove svojih najbližih, dovodi se u pitanje iskrenost poziva i ohrabrivanja pokrajinskih institucija za povratak raseljenih Srba i kapacitet da se obezbedi bezbednost i sigurnost svima na KiM", zaključuju u Kancelariji za KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: