Barozo: Ulazak u EU zavisi od vas

Želimo da vidimo zemlje Zapadnog Balkana učlanjene u EU ali kad će se to dogoditi zavisi pre svega od njih, kaže predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

18:36

Default images

On je na zajedničkoj konferenciji za štampu koju je održao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i albanskim premijerom Edijem Ramom rekao da je priključivanje Zapadnog Balkana EU zajednički politički, ekonomski i geostrateški cilj.

Sledeći krug proširenja neće se dogoditi odmah, a kada će do njega doći zavisi od brzine kojom naši partneri sprovode reforme, rekao je Barozo i dodao da ne treba sumnjati da će se to ostvariti.

On je naglasio da je napredak koji su ostvarile zemlje regiona, a posebno Srbija, Albanija i Kosovo, stvarne i opipljive i da primer Hrvatske dokazuje da je članstvo u EU dostižan cilj.

Barozo je obećao da zemlje regiona mogu da računaju na punu podršku zemalja EU u tom procesu, ali da su uspostavljanje vladavine prava, regionalna saradnja i dobro upravljanje javnim finansijama od suštinskog značaja.

Kao što stalno ponavljamo: osnovne stvari imaju prioritet, istakao je on.

Predsednik Komisije je posebno naglasio značaj regionalne saradnje za proces pridruživanja, uz reči da to ne samo uspostavlja stabilnost i uklanja prepreke, već utiče na poboljšanje kvaliteta života običnih građana.

On se osvrnuo na mnogobrojne infrastrukturne probleme u regionu, posebno u energetici, uz reči da se oni moraju prevazići uz strogo poštovanje evropskih standarda.

Postoji isuviše izgubljenih karika kad je reč o energetskoj, putnoj i železničkoj mreži, upozorio je on.

Barozo je podsetio i da je EU kroz pretpristupne fondove planirala da uloži preko 12 milijardi evra u zapadni Balkan, a da je petina te sume namenjena regionalnim projektima.

To dokazuje posvećenost EU regionu čak i u doba finansijske krize, ukazao je on.

Barozo se na kraju svog izlaganja osvrnuo na činjenicu da se ove godine navršava jedan vek od početka Prvog svetskog rata.

EU je pre svega mirovni projekat koji počiva na zajedničkim vrednostima, što važi kako za sadašnje, tako i za buduće članice, zaključio je on.

Konferenciju o zapadnom Balkanu inicirala je nemačka vlada, a pored sastanka nemačke kancelarke i Baroza s premijerima regiona, održana su još dva sastanka - ministara privreda i finansija i šefova diplomatija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: