Završen sastanak s Merkelovom

U Berlinu je završen sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel, predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i premijera zemalja Zapadnog Balkana.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

16:07

Default images

Na konferencija za medije posla sastanka govorili su Merkelova, Žoze Manuel Baroz i Edi Rama, premijera Albanije koja predsedava Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel navela je da želi da proces širenja EU na Zapadni Balkan teče brzo, ali da to zavisi od samih zemalja.

"Dosta toga se dogodilo u poslednje dve godine. Mi želimo da ovi susreti postanu redovni. Sledeći put domaćin će biti Austrija. Želimo da ovo postane proces u kome učestvuju svi sa Zapadnog Balkana i još neke zemlje. Imamo mnogo tema: Srbija i Kosovo su napravili veliki napredak u međusobnim odnosima. Efikasnost vlade u BiH je takođe važna. Infrastruktura, energetska stabilnost u regionu, takođe. Sve države imaju evropsku perspektivu i njihovi građani žele ekonomski napredak i veću zaposlenost. Želimo da region Balkana ima svetlu i stabilnu ekonomsku i političku budućnost", rekla je Merkelova.

Podsetimo, delagaciju Srbije predvodi premijer Aleksandar Vučić.

Posle sastanka biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti Merkelova, Barozo i Edi Rama, premijer Albanije, zemlje koja trenutno predsedava Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Posle toga nemačka kancelarka organizuje radnu večeru za premijere.

Uoči skupa, nemačka kancelarka poručila je da je ideja njene vlade bila da okupi predstavnike regiona kako bi se pokazalo da se od nekadašnje situacije "jedni protiv drugih" došlo do sadašnje "jedni sa drugima".

Merkelova je, kako se navodi u saopštenju iz nemačke vlade, uverena da je Evropa odigrala odlučujuću ulogu na tom putu do zajedništva.

To je, prema njenom čvrstom ubeđenju, jedino i bilo moguće tako što je svim tim zemljama data evropska perspektiva.

"To znači, svi imaju šansu da postanu članovi EU", rekla je ona.

Dan Zapadog Balkana u Berlinu počeo je sastankom ministara privrede, na kojem je učestvovao i srpski ministar finansija Dušan Vujović, a kako je najavljeno, i komesar EU za energetiku Ginter Etinger.

Sastanak je otvorio nemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel porukom da je regionu potrebno više investicija i bolje obrazovanje, kao i ponovljenim obećanjem o evropskoj perspektivi regiona.

"Sve zemlje zapadnog Balkana imaju jednu evropsku perspektivu, ali pristup EU nije po automatizmu", rekao je Gabrijel.

U isto vreme dok Merkelova i Barozo razgovaraju s premijerima, održava se i sastanak šefova diplomatija, na kojem Srbiju predstavlja prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Na sastanku učestvuje i komesar EU za proširenje Štefan File.

Premijer Vučić poručio je uoči sastanka da će učesnicima konferencije predstaviti infrastrukturne projekte od značaja za ceo region.

"Reč je o tri bitna infrastukturna projekta koja predlažemo i mi nismo tu da molimo za milost, niti očekujem da će novac s neba da padne", rekao je Vučić novinarima u Berlinu.

Kao najvažniji projekat pomenuo je prugu Beograd-Sarajevo koja bi išla na Lajkovac, Valjevo i Loznicu, naglasivši da gotov projekat već postoji.

Dalje bi, objasnio je, pruga išla ka Zvorniku i ka delu Republike Srpske, odakle bi se nastavljala ka Federaciji BiH, odnosno ka Sarajevu.

Drugi projekat je pruga Beograd-Bar s kracima koji se odvajaju kod Bijelog Polja za Berane, Peć i Prištinu i s drugim korakom koji se kod Podgorice odvaja za Skadar i Tiranu.

Važan je takođe i projekat izgradnje auto-puta Niš-Priština, koji bi, prema Vučićevim rečima, bio izuzetno značajan i za Srbe i za Albance.

Srpska delegacija očekuje, kako je rekao, da vidi koji projekat EU smatra najboljim i želi da ga svojim novcem pomogne. Za koji projekat smatraju da bi politički bilo najbolje da se realizuje i koji bu najuspešnije spojio narode i "vodio nas u drugačiju i bolju budućnost".

Vučić je takođe naglasio da je od najvećeg značaja da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu i najavio dolazak albanskog premijera u posetu Srbiji, prvi put posle 68 godina.

"Očekujem da dobro shvatimo koliko je bitna politička stabilnost za ceo region, koliko je strašno važno da sačuvamo mir i svaku vrstu stabilnosti, da bilo kakva iskra nestabilnosti može da uništi buduhcnnost celog regiona. I to moramo svi dobro da razumemo", rekao je srpski premijer.

Takođe, naveo je da će Srbija reformama, koje su, primetio je, teške, morati da dokaže Evropskoj uniji da ne traži njihovu milostinju ili da "Nemci rade za nas", već da je dovoljno da "sami radimo za sebe i svoju budućnost".

Vučić je juče razgovarao sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom i predstavnicima Svetske banke, a danas i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom o daljoj saradnji dve države u svim aspektima i njihovoj evropskoj perspektivi.

Istovremeno, šef diplomatije Dačić je izjavio da eventualne tenzije i probleme u regionu umiruje želja svih zemlja da budu deo EU, da se nada skorom nastavku dijaloga s Prištinom, te da na sastanku nemačke i srpske delegacije danas ne očekuje pritiske zbog naseg stava u ukrajinskoj krizi.

Naredni skup o Zapadnom Balkanu biće održan sledeće godine u Beču, a potom u Francuskoj.

Rot: Podrška zemljama Zapadnog Balkana

Državni ministar za Evropu u nemačkom Ministarstvu inostranih poslova Mihael Rot založio se za podršku zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU i rekao da zemlje regiona imaju pristupnu perspektivu.

"Mi bismo te zemlje na njihovom teškom putu ka EU trebalo da podržimo najbolje što možemo", rekao je Rot za diseldorfski list "Rajniše post" povodom održavanja konferencije o Zapadnom Balkanu.

Rot je, međutim, istakao da je pretpostavka za članstvo u EU "ispunjavanje strogih kopenhaških kriterijuma".

On je upozorio da po pitanju demokratije, državno-pravnog sistema i prihvatanja manjina na Balkanu ima još posla koji treba uraditi.

Vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel najavio je da će se konferencije posvećene Zapadnom Balkanu redovno održavati svake godine.
"Sledeće godine domaćin će biti Austrija, a posle toga Francuska. O mestu održavanja 2017. još se raspravlja", rekao je Gabrijel na sastanku s minsitrima privrede zemalja regiona kojim je počela berlinska Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Gabrijel je naglasio važnost perspektive članstva zemalja regiona u EU što Nemačka, kako je dodao, "snažno podržava" jer "stoji iza obećanja iz Soluna", prenosi Hina.

Šefove diplomatija zemalja Tapadnog Balkna primiće nemački kolega Frank-Valter Štajnmajer, a skup se završava radnom večerom u prisustvu predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: