Inicijativa mladih o ideji Vučića

Inicijativa mladih za ljudska prava pozdravila je izjavu premijera Aleksandra Vučića o inicijativi za formiranje Unije mladih.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

23:58

Default images

Inicijativa mladih za ljudska prava pozdravila je danas izjavu premijera Aleksandra Vučića u kojoj je, kako se navodi, najavio da će Srbija na skupu u Berlinu predložiti formiranje unije mladih po uzoru na Francusko-nemačku Kancelariju za mlade (OFAJ-DFJW) čiji je jedan od ključnih doprinosa upravo suočavanje sa prošlošću i pomirenje.

'Tri principa koja je premijer Vučić naveo - tolerancija, solidarnost i saradnja jesu od izuzetnog značaja, ali se prilikom formiranja ovakvog tela, ni u kom slučaju ne smeju prenebregnuti posledice ratne prošlosti'', navodi se u saopštenju u kome se podseća da je podršku inicijativi pre godinu dana dao i predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Iz Inicijative ističu i da jedan od ključnih zadataka tog tela mora biti uspostavljanje novih veza među mladima u regionu koje će biti zasnovane na poznavanju činjenica o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije što je ujedno i neophodan uslov za uspostavljanje buduće saradnje i ključan korak na putu pomirenja.

Kako se navodi, osnivanje institucije mora biti rezultat saradnje svih državnih institucija u celom regionu kao i nevladinih organizacija koje na procesu uspostavljanja regionalne saradnje i stvaranju novih veza među mladima u regionu aktivno rade već 20 godina.

Iz Inicijative navode da od osnivanja 2003. godine sprovode programe razmene mladih između Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova i Srbije, a da je poslednjih nekoliko godina u fokusu rada i zagovaranje formiranja tela sličnog francusko-nemačkom modelu, koje bi prevashodno imalo za cilj uspostavljanje novih veza među mladima u regionu i intenziviranje procesa pomirenja i suočavanja sa prošlošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: