Opet promene u maloj maturi

Ministarstvo prosvete predložilo je neke izmene na završnom ispitu za đake osmog razreda koje se odnose na bodove s testa i bodove koje učenici nose iz škole.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

17:38

Default images

Izmene predviđaju da će, između ostalog, sva tri testa biti bodovana s po deset bodova, a uspeh u školovanju nosiće 70 umesto dosadašnjih 60 bodova.

Završni ispit bi u školskoj 2014/15. godini trebalo da nosi maksimalnih 30 umesto sadašnjih 40 bodova, odnosno maternji jezik, matematika i kombinovani test nosiće po deset poena i sva tri testa biće ravnopravna.

Prema rečima pomoćnice ministra prosvete Zorane Lužanin, ovim predlogom Ministarstvo, između ostalog, želi da smanji pritisak, pod kojim je mala matura postala "bauk", a sudbina deteta zavisila "od tri dana u koje rade testove", ali i da poveća značaj uspeha u prethodnom školovanju, odnosno značaj nastavnika.

Ukoliko bi uticaj završnog ispita bio veći, desilo bi se da se omalovažava ocena nastavnika, kojem, kako je rekla, možemo malo više da verujemo, ali ne potpuno. S druge strane, predlog će dati dovoljno prostora za korekciju nepravilnosti u ocenjivanju, odnosno omogućiće deci koja su "kiksnula" u bodovima koji se daju za uspeh u školovanju da, ako su dobro spremila završni isit, poboljšaju svoju poziciju.

Lužaninova je ukazala i na nameru Ministarstva da u narednoj školskoj godini pojača rad s nastavnicima na unapređenju kvaliteta ocenjivanja učenika, a nastojaće i da spreči roditelje da vrše pritisak kako bi njihovo dete dobilo što bolju ocenu, iako je ne zaslužuje.

"U tom cilju smo spremni da pomognemo i zaštitimo nastavnike od roditelja koji bi želeli da utiču na ocenu. Pozivamo roditelje da se uključe u rad, život škole, ali ne na pogrešan način u kome dolaze u školu samo radi ocene", rekla je Lužaninova i, iznoseći preliminarne rezultate ovogodišnje male mature, navela da i dalje raste broj "vukovaca" u našim školama.

Od oko 66.000 učenika koji su ove godine pristupili završnom ispitu, skoro 14 odsto njih su sa svim peticama, što je za 0,16 odsto više u ovoj generaciji, rekla je Lužaninova i istakla da im se taj podatak baš i ne dopada.

Analiza je pokazala i da su učenici koji su imali peticu iz matematike u osmom razredu u proseku na maloj maturi imali skoro 16 poena, a oni s četvorkom nešto više od 12 poena.

Trojkaši su osvojili malo ispod deset poena, a đaci koji su iz matematike imali dvojku prosečno šest bodova. Uvod u završni ispit biće već u septembru, kada će đaci čevrtog, šestog i osmog razreda raditi inicijalni test iz matematike, najavila je Lužaninova u razgovoru s novinarima.

Na testu, koji je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, biće proveravano znanje iz prethodnog razreda, što će omogućti nastavnicma i učiteljima da koriguju ono što kod učenika nije na zadovoljavajućem nivou. Inicijalni testovi se ne ocenjuju, nego služe za proveru trenutnog znanja i postignuća učenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: