Lončar: Ubrzo fond za lečenje dece

Zlatibor Lončar najavio da će na prvoj sledećoj sednici Vlade biti doneta odluka o formiranju fonda iz kojeg će se finansirati lečenje teško obolele dece.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

12:00

Default images

"Za nedelju, dve dana imaćemo otvoren račun i očekujem da tada fond počne da radi", rekao je ministar zdravlja prilikom posete renoviranom Odeljenju neurohirurgije Dečije bolnice u Tiršovoj.

Lončar je naveo da će fond finansirati lečenje u inostranstvu dece koja boluju od retkih bolesti, kao i dece za čije su lečenje iscrpljeni svi kapaciteti u Srbiji.

Ministar zdravlja je rekao da će fond imati nadzorni odbor koji će kontrolisati rad i koji će činiti lekari, predstavnici udruženja, fondacija i medija.

"Osnovni kriterijum na osnovu kojeg će biti doneta odluka za lečenje u inostranstvu je odluka medjunarodne komisije, jer je neophodno da u njoj budu stručnjaci iz inostranstva", rekao je Lončar.

Lončar je istakao da će biti poznato gde je utrošen svaki dinar iz fonda i dodao da će sredstva za fond biti obezbedjena donacijama, a da će posle rebalansa budžeta fond dobiti i novac koji je koriščhen za finansiranje sportskih klubova.

Ministar zdravlja je izjavio i da su u Kliničkom centru Niš osposobljeni aparati za zračnu terapiju i da će u toj zdravstvenoj ustanovi, ukoliko ne bude novih kvarova, lista čekanja na zračenje biti eliminisana do Nove godine. "Oba aparata rade u Nišu punim kapacitetom i ako se ovako nastavi, ako ne bude novih kvarova, do Nove godine će biti eliminisane liste čekanja za zračnu terapiju onkoloških pacijenata", rekao je ministar zdravlja. On je dodao da su u toj zdravstvenoj ustanovi već eliminisane liste čekanja na kardiologiji. U KC Niš pacijenti su nedavno ostali bez zračne terapije. Jedan aparat je bio u kvaru skoro dva meseca jer su dva tendera za njegovu popravku oborena, dok su drugi aparat morali da isključe zbog vlage nakon obilnih padavina i poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: