Iskreno u proces traženja nestalih

Predsednik Nikolić pozdravio je potpisivanje deklaracije u vezi sa traženjem nestalih u ratovima u petak u Mostaru i dodao da je to više od ceremonije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2014.

23:16

Default images

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozdravio je to što će u petak šefovi Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH u Mostaru potpisati deklaraciju, ciji je cilj da se podstakne uspešni dovršetak procesa traženja osoba nestalih u proteklim ratovima na području bivše Jugoslavije.

"To je više od ceremonije. Veliki je gest na jednom mestu okupiti države, koje su imale u svojim redovima krivce i čiji su građani među nestalima. To konačno treba da pokrenemo, kao lokomotiva koja treba da krene", kazao je Nikolić za Televiziju Federacije BiH.

On smatra da se proceš traženja nestalih osoba do sada odvijao parcijalno, pri čemu su se ove države međusobno optuživale za skrivanje masovnih grobnica i postojanje logora.

"Očigledno je da smo jedni drugima naneli mnogo zla. Taj teret je kao okovi koji stalno nosite i nikako da ih skinete", ocenio je Nikolić, dodavši da svi potpisnici deklaracije treba da iskreno uđu u proces traženja nestalih osoba.

Govoreći o odnosima Srbije i BiH, on je posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu protumačio kao znak da Srbija želi da sarađuje sa BiH.

"BiH je naš partner, naš komšija, naš prijatelj, naša obaveza iz Dejtonskog sporazuma, kao što je obaveza i pravo da održavamo sa Republikom Srpskom specijalne odnose", kazao je predsednik Srbije.

Po njemu, postoje dva elementa za saradnju, jedan su centralne vlasti u Sarajevu, a drugi, vlasti RS u Banjaluci.

"Ja to ne razdvajam, ne favorizujem", kazao je Nikolić.

On je dodao da je "malo nedostajalo" da bude u Sarajevu, kada je obeležavano 100 godina od početka Prvog svetskog rata i Sarajevskog atentata, ali da nije otputovao na tu ceremoniju "jer je napravljena gruba greška u organizaciji, koja je oterala srpsku delegaciju iz RS i Srbije".

"Ako me iskreno zovete, onda mi nemojte praviti neku zamku i nešto što bi moglo da me naljuti i da je ne znam kako da reagujem", poručio je Nikolić.

Govoreći o funkcionisanju BiH, predsednik Srbije je ocenio da se "tamo niko ne trudi da ojača BiH, nijedan član Predsedništva BiH, nijedan entitet".

"Ja ponekad imam problem sa Srbima zato što ih pitam "ko su sada Bosanci u Bosni? Svi koji živite u Bosni odrekli ste se toga da ste Bosanci, svako se etnički svrstava", kazao je Nikolić, ističući da je veoma važan osećaj pripadnosti državi.

"Čini mi se da se negde gubi taj osećaj da postoji država koja se zove BiH i da joj svako pripada, bez obzira na to kako se tu sve delilo, sastavljalo", ocenio je on.

Nikolić je poručio da što se tiče Srbije, BiH za nju postoji i neće učiniti ništa da destabilizuje BiH, isto kao što ima obavezu da stabilizuje Republiku Srpsku, navodeći da to nije u nesaglasju jedno s drugim.

Predsednik Srbije je poručio da se neće mešati u izbore u RS i BiH, navodeći da je možda on lično gubio izbore zato što su se neki ljudi izvan Srbije mešali u izborni proceš u Srbiji.

"Ja sigurno neću napraviti tu grešku. Želim da ti izbori budu demokratski, da dođe do izražaja volja građana, neka pobedi najbolji", rekao je Nikolić.

On je dodao da će Srbija sarađivati sa pobednicima na izborima, bez obzira iz koje stranke dolaze i ko će formirati novu vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: