Vučić:Imamo prepoznatljivu politiku

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima prepoznatljivu i dobru politiku koje se čvrsto drži i da to nemačka kancelarka Angela Merkel zna, prenosi RTS

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

21:55

Default images

Najveći dometi današnje konferencije o zapadnom Balkanu su stabilnost regiona, ekonomski prosperitet i napredak i dugoročno rešavanje problema, rekao je Vučić.

"Mislite da je lako pred Angelom Merkel zastupati ovakvu politiku? Ali ja odgovaram ljudima u Srbiji. Srbija ima prepoznatljivo dobru politiku", rekao je Vučić za RTS posle radne večere koju je za premijere državan zapadnog Balkana, Austrije i Francuske organizovala nemačka kancelarka.

Na pitanje da li će se Srbija naći u poziciji između EU i ruskog kapitala premijer je odgovorio da se možemo nadati nekom dobrom rešenju, ali da neće biti lako.

"Ali mi moramo da radimo u interesu Srbije, a tražićemo podršku i pomoć Nemačke u tome. Ne plašim se da će se Srbija naći između čekića i nakovnja, mi smo na evropskom putu, ali ne možemo da rušimo neka tradicionala prijateljstva i ono što su ekonomski interesi Srbije", rekao je Vučić i podsetio da je izabran da vodi vladu, da je odgovoran i da odgovara ljudima u Srbiji.

S Merkelovom je, naveo je Vučić, razgovarao i o ukrajinskoj krizi i izvozu poljoprivrednih proizvoda i ne tako lakoj situaciji u kojoj je Srbija.

"Ali Srbija nije svoju politiku napravila za 24 ili 48 sati, već ju je osmislila, ona je odgovorna i ozbiljna, i toga se držimo"; rekao je Vučić.

A upitan da li je to kritikovala nemačka kancelarka, odgovara:

"Ne mogu da kažem da je Merkelova sto odsto saglasna s onim što radimo, ali mi držimo našu politiku čvrsto".

"Dva veoma dobra sastanka"

Vučić je, u izjavi novinarima po završetku skupa kazao da su bila održana dva veoma dobra sastanka - plenarni i kasnije zajednička radna večera premijera, ministara inostranih poslova i privrede regiona, a da je Srbija na njemu izašla sa pret konkretnih predloga.

"Mislim da su se sve stvari dopale našem domaćinu kancelarki Merkel. Jedna je odmah uvršćena i prihvaćena od Merkelove i svih učesnika, a reč je o ostvaranju asocijacije mladih, po uzoru na ono što su imale Češka i Poljska, i Francuska i Nemačka", rekao je Vučić.

Kako je rekao, dobro je prihvaćena i ideja za većom slobodom protoka robe, ljudi i usluga u celom regionu. Znali smo da je nemoguće u ovom trenutku napraviti punu carinsku uniju i to je neki zadatak za buduća vremena", objasnio je Vučić.

"Oko infrastruktruralnih projekata naravno tu je borba, svako se bori za svoju zemlju. Mi smo se borili za svoju zemlju i za one koji su nam najbliži u regionu, za ono što smo smatrali da može da donese najviše koristi Srbiji, ali ne samo Srbiji već i ostalima. Verujem da od ona tri projekta koje smo mi predstavili, najmanje jedan će svakako biti prihvaćen", kaže Vučić

"Nismo bili sebični, razmišljali smo o svima", podvukao je on.

Premijer je kazao da ne zna koji će projekat biti izabran i preneo da je Merkelovoj izvadio kartu pokazujći projekte, te da misli da joj se dopao projekat pruge prema Crnoj Gori, ali i da je razumela važnost projekta Beograd-Sarajevo, koji bi išao preko Zvornika, Tuzle, Doboja.

Vučić je rekao da misli da su neki drugi insistirali da se nama prihvati samo projekat autoputa Niš-Priština da bi za neke druge ostalo više novca, ali i da je to za nas važan projekat.

Novinare je zanimalo kako premijer komentariše izjavu predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza da je 12 milijardi spremno za predpristupne fondove za region u narednih nekoliko godina, kaže:

"To vam je kao što smo dobili milijardu i po na donatorskoj konferenciji. Te cifre kad čujem -12 milijardi, glava me zaboli... Dajte da nam neko da 200-300 miliona, a ne 12 milijardi", kaže Vučić.
Dalje je kazao da se razgovaralo i o krizi u Ukrajini i da je on držao poziciju Srbije, jer mora da vodi računa o interesima građana naše zemlje.

"Nije mi lako, i nije mi sve prijatno, ali tu politiku smo osmišljavali, izglasali, za nju je narod u Srbiji. Moje je bilo da to objasnim i mislim da sam to učinio uspešno. Nije bilo pritisaka vezano za Ukrajinu", podvukao je on dodajući da smatra da je bilo čak i delimičnog razumevanja za naše stavove.

A što se tiče dijaloga sa Prištinom on je poručio da ne postoje nikakvi problemi i da Beograd čeka samo izbor prištinske vlade da se razgovori nastave.

Kada je reč o ciljevima do iduće konferencije o Balkanu on je izrazio nadu da će biti završen jedan od ovih infrastrukturnih projekata ili da će se bar krenuti u realizaciju.

"Ali pored toga ostale su brojne reforme koje treba da uradimo. To je bila danas tema kako da napravimo konkurentniju Srbiju i sve ostale zemlje. Moramo mi to da uradimo, neće niko drugi to da uradi za nas. Oni će samo da vide i budu zadovoljni kao što su sa zakonom o radu, privatizaciji i stečaju, za koje kažu da stvaraju povoljniji privredni ambijent. Tako očekuju i da druge stavri uradimo hrabro, snažno i relativno brzo", zaključio je Vučić.

Predsednik Foruma Srbija-Nemačka Marko Čadež ocenio je da nemačka vlada ovom konferencijom želi da stavi do znanja da zemlje regiona koje još nisu članice EU mogu da računaju na njenu podršku u sprovođenju reformi i modernizaciji država na njihovom putu ka punopravnom članstvu. "Sa jedne strane tu su zajednički infrastrukrurni projekti i to je zaista važno da je nekako sazreo momenat da zemlje Zapadnog Balkana same sednu za sto i razgovaraju šta mogu da urade kako bi se bolje povezale infrastrukturalno i u nekim velikim projektima kao što je energetska saradnja, saradnja u energetskoj bezbednosti, što je veliko pitanje i, sa druge strane, to su projekti na koji način da poboljšamo i unapredimo procese privrednog razvoja u Srbiji i u drugim zemljama tj. na koji način da pivučemo investitore", kaže Čadež.

Premijer Vučić rekao je da su ostale broijne reforme koje Srbija treba da uradi. Tema sastanka u Nemačkoj bila je i kako da napravimo konkurentniju Srbiju i sve ostale zemlje zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: